MAE îi informează pe românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța în legătură cu continuarea grevei,începute în decembrie,la SNCF (compania națională de căi ferate) și RATP (Regia autonomă a trnsporturilor pariziene).

Pentru zilele de joi și sâmbătă 2020, sindicatele au făcut apel la mobilizare, fiind prevăzute pe tot teritoriul francez manifestații și acțiuni de protest. Sunt așteptate în continuare perturbări semnificative în transporturile publice urbane, interurbane, regionale și internaționale (Eurostar, Thalis și Lyria), precum si în rețeaua rutieră.

Totodată, Direcția Generală a Aviației Civile (DGAC) reamintește pasagerilor să se informeze pe lângă companiile aeriene despre situația zborurilor.

MAE informează că pentru zborurile operate de compania Air France, orarul este postat pe site-ul oficial https://www.airfrance.fr/en cu una sau două zile în avans.

Federația sindicală din porturi și docuri anunță că transporturile maritime de mărfuri și pasageri ar putea suferi perturbări. Pentru compania „La Méridionale”, care asigură legătura continentului cu insula Corsica, călătorii sunt invitați să urmărească orarul pe site-ul: https://www.lameridionale.fr/.

Cetățenii români pot obține informații actualizate despre situația din transporturile pariziene și zona Ile-de-France accesând site-ul RATP: https://www.ratp.fr/travaux-manifestations/manifestations.

Conform datelor disponibile pe site-ul OuiSNCF https://www.oui.sncf/, cetățenii sunt încurajați să opteze pentru alternative sigure de călătorie. Programul trenurilor poate fi consultat pe site-ul SNCF https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/itinerairehttps://www.oui.sncf/ și https://www.oui.sncf/aide/informations-situation-perturbee-etat-du-trafic-echange-et-remboursement. Pe durata grevei, informațiile despre orarul trenurilor, de la o zi la alta, sunt disponibile în fiecare zi la orele 17:00, pe site-ul SNCF.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 și Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcție de zona în care se află.

MAE recomandă consultarea paginilor de internet http://paris.mae.rohttp://lyon.mae.rohttp://strasbourg.mae.rohttp://marsilia.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.