Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de modificare a Codului penal care prevede că orice act sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se va considera viol și se va pedepsi cu închisoarea de la 7 la 12 ani.

De asemenea, se va interzice exercitarea unor drepturi.

Există și o excepție în legea adoptată de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Actul sexual nu va fi considerat viol în cazul în care diferența de vârstă între făptuitor și victimă nu depășește cinci ani.

S-au înregistrat 267 voturi ''pentru'' și 6 abțineri.

Proiectul modifică și completează Legea nr.286/2009 și Legea nr.135/2010 în scopul de a ridica vârsta consimțământului sexual și de a incrimna distinct infracțiunea de viol săvârșită asupra unui minor, cea de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor și infracțiunea referitoare la determinarea sau înlesnirea întreținerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante și pedepse proporționale, relatează Agerpres.

Proiectul prevede înlăturarea imprescriptibilității infracțiunii de pornografie infantilă.

De asemenea, întreținerea oricărui act de natură sexuală cu un minor care practică prostituția se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă, față de 3 luni - la 2 ani cât este în prezent.

Actul normativ mai prevede că pedeapsa este de închisoare de la 7 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi în cazul violului asupra unui minor care a împlinit vârsta de 16 ani.

Deputații au introdus un text nou care prevede că pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi dacă faptele sunt comise în una din următoarele împrejurări:

a) fapta a avut ca urmare vătămarea corporală sau a pus în pericol viața victimei în orice alt mod;

b) fapta a fost săvârșită asupra unei femei gravide;

(c) în urma faptei, victima rămâne însărcinată;

d) victima se află într-o stare de vulnerabilitate vădită, cauzata de vârstă, boală, handicap fizic sau psihic ori o situație de dependență;

e) fapta a fost comisă prin folosirea unei arme sau prin amenințarea cu aceasta;

f) victimei i s-a administrat, fără știința sa sau împotriva voinței sale, alcool sau orice substanță care îi afectează discernământul sau controlul acțiunilor sale.

Tentativa la infracțiuni se va pedepsi, mai prevede proiectul.

De asemenea, prin proiect s-a introdus un articol separat referitor la violul săvârșit asupra unui minor.

Potrivit acestuia, "raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum și orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se pedepsește cu închisoarea de la 7 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi".

Fapta nu constituie infracțiune dacă diferența de vârstă între făptuitor și victimă nu depășește 5 ani, mai prevede actul normativ adoptat.

Totodată, fapta comisă de un major cu un minor prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare se pedepsește cu închisoarea de la 8 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum și orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise de către un minor cu un alt minor prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Autoritățile mai au de lucru pentru ca minorii să simtă protecția în mod real

 

"Asociația eLiberare salută modificările la legislația penală aduse de proiectul de lege adoptat de Parlament care măresc pedepsele și instituie vârsta de 16 ani ca vârstă minimă la care minorii pot să-și exprime consimțământul la acte sexuale cu adulți, deoarece vor duce la o mai bună protejare a copiilor și adolescenților de abuzul sexual, atât în forma fizică, cât și în forma digitală",

 

consideră Loredana Urzică Mirea, director executiv al Asociației eLiberare. 

Ea spune că adoptarea acestor modificări legislative reprezintă "un pas înainte spre o mai justă incriminare și sancționare a abuzatorilor, având în vedere contextul social din România, caracterizat de numărul mare de victime minore ale abuzurilor sexuale, al victimelor minore ale traficului de persoane, precum și de capacitatea redusă a statului de a asigura informarea și conștientizarea minorilor cu privire la situațiile  de risc legate de infracțiunile împotriva integrității și libertății sexuale a minorilor și urmările acestora".

"Aplicarea acestor măsuri poate să ducă și la prevenirea și combaterea traficului de persoane, în condițiile în care abuzul sexual – în formă fizică sau online – este unul din instrumentele prin care traficanții își recrutează și controlează victimele”, precizează  Loredana Urzică Mirea într-un comunicat. 

Pentru ca aceste schimbări legislative să producă efecte reale, Asociația eLiberare consideră că este nevoie și de:

- Educarea personalului din structurile de ordine, de justiție și asistență socială pentru a depăși prejudecățile ce vin din diverse practici sociale și pentru a aplica noul cadru legal;

- Colaborarea cu școlile și intervențiile în comunitate pentru a educa copiii, tinerii și părinții, cu privire la noua legislație;

- Colaborarea cu și educarea cadrelor medicale care au acces la informație de primă mână despre abuzul sexual;

- Programe educaționale pentru copii și  adolescenți pentru a înțelege când o cerere a unui adult are o conotație sexuală și ce pot să facă pentru a se apăra de abuz;

- Campanii de educare și de conștientizare la nivelul societății, pentru a schimba percepția despre viol și consimțământ, precum și pentru a face cunoscută schimbarea de legislație;

- Politici publice pentru recuperarea terapeutică și reintegrarea victimelor abuzului;

- Asigurarea corelării Legii nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor pentru a include noile infracțiuni introduse în Codul Penal.