Oficialul face o vizită în regiunea Cernăuți și Ținutul Herța, unde a încercat să-i convingă pe etnicii români să învețe în limba ucraineană.

În timpul dialogului cu pedagogii uneia dintre școlile Ținutului Herța, Pavlo Hobzei i-a îndemnat joi pe profesorii români să accepte modelul de predare în limba ucraineană, menționând că nu înțelege de ce unii se împotrivesc școlii și limbii ucrainene, scrie BucPress.eu, citând surse de la Cernăuți.

Adjunctul ministrului Educației ar fi comunicat că statul ucrainean nu are bani pentru editarea manualelor în limba română, iar acest lucru prevede noi capitole bugetare, au precizat aceleași surse.

El le-a mai spus profesorilor români că toate manuale vor fi editate în viitor doar în limba ucraineană, potrivit noii programe de învățământ: ”Profesorii au dreptul să predea în limba română, dar fără manuale, sau să-și traducă singuri materialul”.

Pavlo Hobzei i-a avertizat pe etnicii români că, fără cunoașterea limbii ucrainene, nu au nici-un viitor în Ucraina.

Vineri, oficialul are programată o întâlnire cu liderii societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți.

La sfârșitul lunii septembrie 2017, președintele ucrainean, Petre Poroșenko, a promulgat o controversată Lege a educației, criticată de comunitatea românească, dar și de alte minorități din Ucraina, care consideră că modificările duc la asimilarea lingvistică a minorităților naționale. 

Legea a fost criticată și de Comisia de la Veneția, care a cerut Kievului amendarea art. 7 care îngrădește învățământul în limbile minorităților.