Președintele Comitetului de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorhiță, a anunțat marți că adolescenții între 12 și 17 ani se vor putea vaccina începând de pe 2 august cu serul produs de Moderna.

"Pe data de 23 iulie, EMA a aprobat extinderea indicației de administrare a vaccinului de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani. Astfel, din 2 august, în România se va putea vaccina cu vaccinul de la compania Moderna pentru această grupă de vârstă. În aceste zile se utilizează platforma națională de programare care să permită, începând cu 1 august, programarea celor care doresc să se vaccineze", a spus Valeriu Gheorghiță.

Administrarea vaccinului Spikevax (Moderna) la grupa de vârstă 12-17 ani se va face similar ca la persoanele de peste 18 ani, adică două injecții administrate în partea superioară a brațului, la un interval de patru săptămâni.

În UE este folosit deja vaccinul Pfizer/BioNTech pentru copiii în vârstă de peste 12 ani.

Efectele vaccinului Spikevax, produs de compania de biotehnologie americană Moderna, au fost studiate în cadrul unui studiu clinic la care au participat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Cercetarea a demonstrat că vaccinul produce un răspuns imunitar comparabil în cazul copiilor cu vârste între 12 și 17 ani cu cel observat la tinerii adulți cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, ceea ce a dus la concluzia că eficacitatea Spikevax la grupa de vârstă 12-17 ani este similară cu cea în cazul adulților”, a precizat EMA.

Vaccinul Pfizer/BioNTech, bazat pe aceeași tehnologie ARNm ca și Moderna, a fost deja autorizat începând de la 12 ani în Statele Unite, Canada și în cele 27 țări ale Uniunii Europene.