Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 mai este de 18.911.098, cu 5.366 mai puțini față de ultima informare publică de pe 30 aprilie.

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia.

În perioada 1-31 mai, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

716 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;

70 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.

Un număr de 88 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 1-31 mai este de 19.332, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date.

Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.156.261 au domiciliul sau reședința în țară, iar 754.837 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.