Biroul Electoral Central a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din țară, dar și Autorității Electorale Permanente un îndrumar redactat de către Asociația Accept cu recomandări privind interacțiunea la urne cu persoanele transgender.

Demersul BEC vine în urma solicitării Asociației Accept și adresei Avocatului Poporului, potrivit Agerpres.

''Prezentul îndrumar a fost elaborat de către Asociația Accept și este destinat tuturor persoanelor și entităților implicate în procesul electoral, astfel încât operatorii de calculator, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale, precum și toate celelalte persoane implicate în acest proces să fie corect informate asupra modului în care să interacționeze cu persoanele transgender în momentul în care acestea se prezintă la secția de votare'', se arată în documentul Asociației Accept.

Potrivit sursei citate, în multe cazuri, în ceea ce privește persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfățișarea persoanei. Astfel, pot exista situații în care prenumele și mențiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferențe și în ceea ce privește fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziție medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic.

''Având în vedere faptul că dreptul de vot este un drept constituțional, garantat tuturor cetățenilor români cu drept de vot, Asociația Accept reamintește persoanelor implicate în procesul electoral că au responsabilitatea de a contribui la exercitarea acestui drept de către persoanele transgender, cu respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale omului, precum dreptul la viața privată și fără a fi supuse tratamentelor discriminatorii și degradante, contrare demnității umane. Astfel, vă rugăm să tratați cu tact aspectele ce țin de persoana în cauză, pentru a-i proteja dreptul la viață privată, pentru a evita situațiile inconfortabile sau alte comportamente care ar putea instiga la ură și/sau la săvârșirea unor infracțiuni motivate de aceasta, precum hărțuirea, agresiunile fizice și/sau verbale'', transmite Asociația Accept.

Totodată, reprezentanții asociației anunță că vor monitoriza, la alegeri, modul în care sunt respectate aceste drepturi fundamentale ale persoanelor transgender în procesul electoral.