Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, susține că în valul 5 s-ar putea ajunge la 800.000 de infectări, dublu față de valul 4. Certificatul verde pentru angajați ar fi putut să frâneze această creștere.

”Deja, cazurile cresc. Important este când ajungem la o creștere galopantă, dacă ajungem la o astfel de creștere. Fac un disclaimer, că am mai spus o dată data de 15 ianuarie și erau telespectatori care au considerat că eu sunt un soi de clarvăzător și spun cu precizie și ora. Nu vreau să spun nici ora. Deci, în jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate, rămâne de văzut. În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut - noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val”, a declarat luni seara, la Antena 3, ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

”Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Cu cât întârzie mai mult adoptarea acestuia, cu atât va deveni mai puțin relevant: ”Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă. Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și, atunci, sigur, că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt”.

Premierul Nicolae Ciucă a avut luni o ședință de lucru cu responsabilii în gestionarea pandemiei COVID-19 în care s-au discutat măsurile care ar urma să fie adoptate pentru a face față noului val de infectări.

Din comunicatul guvernului reiese că autoritățile nu au venit cu soluții noi, ci vor aplica aceleași măsuri ca până acum.

Într-o postare pe Facebook, profesorul Răzvan Cherecheș atrage atenția asupra întârzierii luării unor măsuri și asupra ineficacității altora în combaterea valului 5, fapt ce ar putea avea un efect ”devastator” asupra sistemului de sănătate.