USR PLUS a lansat un portal dedicat informării tuturor actorilor implicați în educația preuniversitară din România, cu informații și documente despre cum se va desfășura învățarea în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Alianță, portalul www.scolipregatite.ro conține "nenumărate surse pe care Ministerul Educației nu le sincronizează și nu le utilizează corespunzător".

„Avem, în acest moment, mai mulți români infectați cu noul coronavirus decât a raportat China. Suntem într-o situație de criză și, în orice situație de criză, contează în principal două lucruri: viteza cu care reacționezi și capacitatea de coordonare. O comunitate, pentru a acționa repede și coordonat, depinde în mod fatal de instituțiile sale. Dacă instituțiile își fac treaba, dacă sunt competente sau, mai degrabă, așa cum vedem în România, aproape peste tot în țară, sunt instituții slabe și politizate. (...) Sistemul de sănătate, sistemul social, sistemul de educație: toate aceste trei sectoare nu au performat din motive care țin de toate guvernele care s-au succedat în ultimii patru ani și, mai ales, de comunitatea locală. Educația e o chestiune care ține de reglementările naționale, de familie, dar într-o foarte mare măsură, comunitatea e responsabilă pentru calitatea educației”, a declarat președintele PLUS Bucureși, Vlad Voiculescu, citat în comunicatul de presă.

Portalul își propune să comunice informații specifice diferențiat pe fiecare grup țintă: elevi, părinți, cadre didactice și directori de școală.

Pentru elevi, de exemplu, sunt prezentate într-un format accesibil regulile pe care trebuie să le respecte pentru a se proteja pe sine, dar și pe ceilalți, inclusiv sub forma unui joc. Pentru profesori, pe lângă măsurile necesar a fi luate pentru a-și proteja propria sănătate și pe cea a elevilor din clasă, sunt oferite informații despre posibilitatea de a se testa gratuit, până pe 14 septembrie.

Pentru fiecare categorie vizată, portalul conține ghiduri individuale ușor de urmărit și de distribuit.

De asemenea, sunt incluse recomandări pentru inspectorate școlare, respectiv autorități locale, și exemple de bune practici internaționale. Nu în ultimul rând, portalul oferă posibilitatea raportării rapide a problemelor sesizate în școli.