Alți doi cetățeni români au părăsit teritoriul Sudanului în cursul zilei de luni, cu un zbor de evacuare organizat de către autoritățile suedeze, până în Djibouti, a anunțat miercuri dimineața MAE.

MAE, prin misiunile diplomatice și consulare române implicate, a eliberat documente de călătorie pentru cetățenii români în cauză, care nu mai dețineau documente valabile, și a organizat, în cooperare cu autoritățile suedeze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetățenilor români.

De asemenea, Ministerul de externe informează despre situația unui cetățean român care s-a deplasat pe cont propriu din Sudan în Egipt și a solicitat asistență consulară Ambasadei României la Cairo. Reprezentanții misiunii diplomatice au menținut legătura cu persoana în cauză și au sprijinit facilitarea accesului pe teritoriul egiptean.

Demersurile de identificare a unor mijloace de transport din Djibouti până la destinația finală pentru cetățenii români și membrii acestora de familie au continuat, inclusiv pe lângă autoritățile altor state membre UE care vor prelua cetățeni UE evacuați, aflați în prezent în Djibouti.

Astfel, ca urmare a demersurilor ambasadelor României la Atena și la Addis Abeba, opt cetățeni români și un cetățean sudanez, membru de familie, care fuseseră anterior evacuați din Sudan în Djibouti (cu sprijinul autorităților franceze, respectiv suedeze) au părăsit acest stat, pe 25 aprilie 2023, cu un zbor militar organizat de autoritățile elene cu destinația Atena.

MAE acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin achiziționarea biletelor de călătorie din Atena spre țară și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit.

De asemenea, ambasadele României la Addis Abeba și Cairo mențin în atenție situația altor 14 cetățeni români și doi membri de familie, cetățeni sudanezi, și îi sprijină să părăsească pe cale rutieră teritoriul Sudanului și să intre în Republica Arabă Egipt.

Misiunile diplomatice române din Addis Abeba și Cairo au menținut și mențin legătura cu cetățenii români menționați pentru eliberarea documentelor de călătorie necesare, facilitarea accesului pe teritoriul egiptean și repatrierea în România.

La acest moment, potrivit datelor deținute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 11 cetățeni români și 4 membri de familie (cetățeni sudanezi și egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Task force-ul interinstituțional își continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluțiile din Sudan și menține legătura cu cetățenii români aflați încă în Sudan, precum și cu celelalte state membre UE și partenere, în vederea evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora care și-au exprimat dorința de a fi evacuați.

MAE reamintește că, având în vedere deteriorarea situației de securitate, începând cu 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestați atenție deosebită – www.mae.ro/travel-alerts/2924) și recomandă tuturor cetățenilor români care se mai află pe teritoriul Sudanului să părăsească imediat această țară.