Ambasada SUA din România face apel la denunțarea de către toți a acestui gest și la luarea de atitudine ori de câte ori au loc manifestări ale urii sau prejudecății.

”Ambasada Statelor Unite ale Americii în România condamnă în mod categoric recenta vandalizare a Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmației. Declarațiile denigratoare la adresa laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, a președintelui Trump și a altor lideri reprezintă un atac antisemit impardonabil și un afront revoltător la adresa victimelor și supraviețuitorilor Holocaustului”, se arată într-un comunicat.

Misiunea diplomatică face apel la ”denunțarea de către toți a acestui gest și luarea de atitudine ori de câte ori au loc manifestări ale urii sau prejudecății”.

Totodată, Ambasada îi încurajează pe cei care au informații despre această faptă să ofere sprijin autorităților care o investighează.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, pereții fațadei Casei Memoriale "Elie Wiesel" din municipiul Sighetu Marmației au fost vandalizați cu trei înscrisuri antisemite.

Incidentul a fost condamnat sâmbătă seară și de MAE.

"România, inclusiv pe perioada deținerii președinției Alianței Internaționale privind Memoria Holocaustului (IHRA), a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversității, a respectului față de celălalt, egalitatea cetățenilor în raport cu ceilalți în ceea ce privește drepturile, libertățile fundamentale și obligațiile reprezintă principii esențiale pentru dezvoltarea unei societăți democratice", se arată în comunicatul MAE.

Pereții exteriori ai Casei memoriale "Elie Wiesel" din municipiul Sighetu Marmației au fost refăcuți de autoritățile locale, potrivit unui comunicat de presă al Instituției Prefectului Județul Maramureș remis luni agenției Agerpres.

Prefectul Vasile Moldovan își exprimă convingerea că cei care au vandalizat casa memorială vor fi identificați.