Ambasada SUA în România transmite, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, că "amenințările recente la adresa reporterilor de investigație din România nu își au locul într-o civilizație democratică, occidentală".

"Astăzi îi onorăm pe numeroșii jurnaliști și membri ai presei care și-au dedicat viețile, adesea cu mari riscuri, promovării transparenței și răspunderii în întreaga lume, inclusiv în România. Amenințările recente la adresa reporterilor de investigație din România nu își au locul într-o civilizație democratică, occidentală. Jurnaliștii de investigație profesioniști și poveștile pe care ei le prezintă societății, uneori critice, deloc măgulitoare sau care demască, reprezintă o componentă vitală a unei guvernări democratice și a succesului economic pentru toate țările membre NATO, inclusiv România. Instituțiile de presă responsabile au un rol important în slujirea interesului public. Stimulând existența unei prese libere, cetățenii și comunitățile sunt mai bine informați, mai activi și mai implicați în procesul decizional politic și își pot trage mai bine guvernul la răspundere", se arată în mesajul transmis de Ambasada Statelor Unite în România.

Ambasada mai susține că libertatea de exprimare, și, deopotrivă, statul de drept, egalitatea, umanitatea și respectul reprezintă fundamentele pe care sunt întemeiate statele democratice, iar presa și independența judiciară stau la baza alianței noastre NATO.

De asemenea, în mesajul trasnsmis, Ambasada SUA își exprimă solidaritatea cu reporterii români "curajoși" și care "rezistă la presiuni și amenințări".

"De Ziua Mondială a Libertății Presei ne reînnoim angajamentul față de promovarea și protejarea unei prese libere. Ne exprimăm solidaritatea cu reporterii români responsabili și curajoși care rezistă la presiuni și amenințări, în București și în diferite județe. Promovarea unei prese libere înseamnă că suntem mai puternici împreună, că luăm atitudine pentru dreptul la adevăr și pentru vieți mai prospere și mai sigure", se arată în același mesaj.