Ambasada Marii Britanii în România a marcat joi 165 de ani de la abolirea robiei romilor în Principatele Române și 50 de ani de la adoptarea declarației de la Orpington în Marea Britanie, relatează Agerpres.

”Moștenirea aceasta a sclaviei are încă impact. Când abolești sclavia, nu creezi peste noapte egalitate. Știm din contextul american că moștenirea sclaviei a durat decade, dacă nu secole. Ce nu am învățat încă din celelalte contexte este că moștenirea sclaviei merge mai departe, dacă nu faci pași importanți și sustenabili să o combați. De aceea, aniversarea și comemorarea a 165 de ani de la abolirea robiei în România contează. Este, de asemenea, adevărat că majoritatea oamenilor din această țară nu știu că cei din comunitatea roma au fost în robie. Ignoranța asupra trecutului robiei este un obstacol mare să învățăm lecțiile", a spus ambasadorul Marii Britanii.

Diplomatul a arătat că Declarația de la Orpington este prima declarație cu privire la drepturile comunității roma, respectiv că la acea dată a avut loc primul congres al comunității roma.

Andrew Noble a vorbit și despre efectele pandemiei de COVID-19 asupra comunității roma.

"Situația comunității roma în ultimele 18 luni a fost extrem de severă. COVID-19 ne-a afectat viața tuturor, dar comunitatea roma a fost afectată disproporționat, a spus el, arătând că, potrivit unei analize a ambasadei asupra presei scrise în 2020, a avut loc o creștere semnificativă a atitudinilor de excluziune, discriminare, discursul urii și intoleranță împotriva minorităților în general, dar în special asupra comunității roma", a afirmat ambasadorul Andrew Noble, relatează agenția de presă Agerpres.