ANAF și Asociația Spirits România au stabilit demararea unei colaborări pentru a combate piața neagră din industria băuturilor spirtoase, în condițiile în care România este pe primul loc in Europa la consumul de alcool ilicit.

Agenția Națională de Administrare Fiscală și Asociația Spirits România, organism reprezentativ al producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, au stabilit demararea acestei colaborări în cadrul unei întâlniri dintre conducerea ANAF și conducerea Asociației Spirits România, pe 12 aprilie.

Potrivit unui comunicat, Asociația Spirits România și ANAF au stabilit să colaboreze în perioada următoare prin acțiuni de prevenție și control pentru diminuarea producției și comercializării nefiscalizate a băuturilor spirtoase, Asociația Spirits România angajându-se să contribuie în timp real cu informații privind cazurile de evaziune fiscală, contrabandă sau contrafacere de alcool sesizate în piață.

”Acest fenomen afectează negativ atât statul care pierde prin neîncasarea taxelor și impozitelor, cât și companiile care operează legal în această industrie, limitându-le potențialul de dezvoltare, de creare de noi locuri de muncă, de investiții în facilități de producție locale și afectându-le puternic competitivitatea pe sectorul exporturilor. În plus, consumul de alcool ilicit, a cărui calitate nu este în niciun fel controlată, reprezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor și le poate pune în pericol viața”, precizează ANAF.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool ilicit și cu 42% sub media europeană la consumul de alcool înregistrat.