Direcțiile de Sănătate Publică din Argeș și Bacău au declanșat anchete epidemiologice, în urma apariției a două noi cazuri de copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic în aceste județe, informează Ministerul Sănătății.

UPDATE 16/05

Mai multe probe de apă și produse lactate au fost recoltate duminică, în Argeș, în cadrul anchetei epidemiologice deschise după ce fetița de un an și opt luni din Pitești a fost diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic.

Probele au fost recoltate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) atât de la domiciliul părinților din Pitești, cât și de la domiciliul bunicilor din orașul Topoloveni. 

Potrivit reprezentanților DSVSA Argeș, probele recoltate au fost trimise pentru a fi analizate la București, primele rezultate fiind așteptate în zilele următoare. 

+++

Cei doi copii care au fost diagnosticați în ultimele 24 de ore cu sindrom hemolitic uremic sunt o fetiță din Argeș, în vârstă de un an și opt luni, și un băiețel din Bacău, în vârstă de un an și două luni, scrie News.ro.

Potrivit Ministerului Sănătății, băiețelul, care se află în prezent internat la Spitalul de Pediatrie din Iași, nu este supus procedurilor de dializă peritoneală, dar are aplicat cateter.

Diagnosticul sindrom hemolitic uremic pentru fetița de un an și opt luni din Pitești, adusă vineri după-amiază de la Spitalul de Pediatrie din Pitești la Spitalul "Marie Curie" din Capitală, a fost confirmat, prin testele specifice, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, șeful Clinicii de Nefrologie a spitalului, prof. dr. Mihaela Bălgrădean.

"Este un caz grav, așa cum au fost multe în iarnă", a explicat medicul. 

În 12 aprilie, ultimul copil cu sindrom hemolitic uremic internat la Spitalul "Marie Curie” din Capitală, o fetiță de doi ani din Brașov, a fost externat. Din 29 ianuarie, la Spitalul "Marie Curie" din București au fost transferați 18 copii, majoritatea din Argeș, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU.

Totodată, trei fetițe din Argeș au murit în acest spital, pe 4, 15 și 16 februarie. Cauza îmbolnăvirii copiilor din județul Argeș care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, anunța, în 25 februarie, fostul ministru al Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu.

Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiștii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experții români.

Ulterior, au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar și la angajați ai fabricii, însă oficialii au spus că nu există nicio legătură între procesatorul de lapte și îmbolnăviri.