MINDSETANDPDCA: În România doar 2% dintre persoanele cu dizabilități sunt instituționalizate
Ultimele date statistice ale Autorității Naționale a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) arată că în România sunt peste 861 de miide persoane cu dizabilități.
Dintre acestea, 98% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent și doar 2%, adică 16.738 persoane, sunt instituționalizate.
Numărul cel mai mare de persoane cu dizabilități se înregistrează în București (73.522 persoane), urmat de județul Prahova (37.909 persoane) și județul Argeș (32.227 persoane), iar cel mai mic număr se înregistrează în județul Covasna (6.442 persoane).
Femeile reprezintă 53,34% (459.270) din totalul persoanelor cu dizabilități.
Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă 72,76% (571.327) din total. 40,30% din totalul persoanelor au handicap grav, cele cu handicap accentuat 47,73%, iar cele cu handicap mediu și ușor 11,97%.
"Criza mondială a COVID-19 adâncește inegalitățile preexistente și evidențiază că eforturile privind incluziunea persoanelor cu handicap sunt imperative. Persoanele cu dizabilități sunt printre cele mai excluse din societate și printre cele mai afectate în criza sanitară în ceea ce privește numărul deceselor. Pandemia a afectat persoanele cu dizabilități, membrii familiilor lor, personalul implicat și este nevoie de un efort comun, perseverent, bazat pe solidaritate și încredere pentru a elimina efectele. Un semn de solidaritate se vede în rata de vaccinare de peste 90% a adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale aflate în subordinea DGASPC-urilor. De asemenea, acesta reprezintă un indicator al faptului că sănătatea persoanelor cu dizabilități este o prioritate", potrivit unui comunicat al ANDPDCA.
Pentru persoanele cu dizabilități pandemia de COVID-19 a însemnat o "nouă barieră în calea dezvoltării și asigurării bunăstării acestora, alimentând inegalitățile și exacerbând problemele existente deja", a precizat și președintele Klaus Iohannis.
Lupta împotriva discriminării și a marginalizării, protejarea drepturilor și libertăților trebuie să fie, în continuare, o prioritate pentru statul român.
"România a înregistrat progrese în ceea ce privește incluziunea socială și economică a persoanelor cu dizabilități, dar mai avem de făcut pași importanți. Lupta împotriva discriminării și a marginalizării, complementar cu protejarea drepturilor și libertăților, precum și cu dezvoltarea de pârghii care să asigure un trai decent trebuie să constituie, în continuare, o prioritate pentru statul român. O societate funcțională este o societate tolerantă, incluzivă, solidară, în care drepturile și demnitatea umană reprezintă valori absolute. Orice abatere de la aceste principii este fundamental greșită și trebuie condamnată public pentru a nu permite generarea altor manifestări reprobabile", spune Iohannis.
Background
3 decembrie a fost proclamată drept Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilități (1983-1992).
Anul acesta, tema Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități este "Leadership și participare din partea persoanelor cu dizabilități spre o lume post COVID-19 incluzivă, accesibilă și durabilă.
Comentarii