Militarii Forţelor Terestre Române participă, în perioada 11-20 iulie, la cel mai mare exercițiu multinaţional desfășurat în regiunea țării noastre, SABER GUARDIAN 17 (SG17), anunță Statul Major al Forțelor Terestre (SMTF).

Saber Guardian este condus de către Forțele Terestre ale Statelor Unite dislocate în Europa (USAREUR) și se desfășoară pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României şi Ungariei, cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.

În marja SG17 sunt planificate şi alte exerciţii naţionale sau multinaţionale care au rolul de a executa o gamă largă de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.

Aproximativ 8.000 de militari din forţele terestre participă la exerciţiile multinaţionale din ţară şi străinătate.

La Cincu, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNII) se desfăşoară exerciţiul GETICA SABER 17, la care participă 1.700 de militari din forţele terestre aparţinând comandamentului Diviziei 2 Infanterie "Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor” și Brigăzii 8 LAROM "Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu 3.300 de militari din Armenia, Croația, Statele Unite ale Americii şi Ucraina.

Exerciţiile cu trageri de luptă ale artileriei şi ale blindatelor sunt susţinute de aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române şi ale USAREUR.

La Borduşani, pe braţul Borcea al fluviului Dunărea, se desfăşoară exerciţiul ARGEDAVA SABER 17, având ca scop creșterea interoperabilității la nivel întrunit și multinațional în cadrul acțiunilor specifice trecerii peste un curs major de apă. La acest exercițiu participă peste 1.500 de militari români şi 100 de americani cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de luptă.

La Smârdan, la Centrul secundar de instruire se desfăşoară exerciţiul SCUTUL DE FOC la care participă 400 de militari români din Brigada 8 LAROM "Alexandru Ioan Cuza”, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell” şi Batalionul 300 Infanterie Mecanizată "Sfântul Andrei” împreună cu 30 de militari din Republica Moldova.

Militarii se vor antrena în comun, în vederea realizării interoperabilităţii şi capacităţii de acţiune întrunită a subunităţilor de artilerie terestră şi mecanizate, folosind tehnici, tactici şi proceduri standard NATO, specifice armelor.

De asemenea, la Capu Midia, la Poligonul de Trageri Sol-Aer, 25 de militari din Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti” execută trageri în cadrul exerciţiului TOBRUQ LEGACY întrunit cu sisteme GEPARD, iar 80 de militari din Regimentul 53 Rachete Antiaeriene "Tropaeum Traiani” execută trageri cu complexele KUB.

În același timp, în județul Vâlcea, la Râureni, 400 de militari români din Brigada Multinaţională Sud-Est şi din Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos” împreună cu 1.000 de militari americani, 130 polonezi, 150 germani, 45 olandezi, 40 macedoneni, 30 sloveni, 35 lituanieni şi 10 britanici vor executa acţiuni de luptă complexe cu trecerea peste un curs de apă pe timpul nopții. 

În acelaşi loc, se va desfăşura şi exerciţiul IEL-MILU ROU 17, exerciţiu planificat de Statul Major al Forţelor Terestre, având ca scop perfecţionarea capacităţii Unităţii Multifuncţionale cu Specific de Geniu pentru Infrastructură Logistică, în vederea planificării şi conducerii acţiunilor structurilor de geniu în sprijinul celor logistice, pe timpul operaţiilor în medii ostile.

Un alt exercițiu are loc la Câmpia Turzii. La SWIFT RESPONSE, 20 de militari din Regimentul 69 Apărare Antiaeriană "Silvania” participă cu instalaţii GHEPARD împreună cu 100 de militari din Batalionul 24 Vânători de Munte "Cireşoaia” și execută misiuni de apărare a bazei aeriene.

La Dud-Tăuț, 300 de militari din Regimentul 69 Artilerie Mixtă "Silvania” cu 70 de echipamente artileristice participă la exerciţiul SILVANIA 17, care are ca scop exersarea procedurilor de sprijin prin foc a forțelor de manevră.

Brădet, Grohotiș și Trăisteni: 900 de militari români din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa” şi 140 de militari britanici se antrenează în mediu muntos în cadrul exerciţiului SARMIS 17.

Totodată, la Babadag, 600 de militari din Brigada 9 Mecanizată se antrenează în cadrul exerciţiului MĂRĂȘEȘTI 17, care include trageri cu muniţie reală, deplasări în câmpul tactic, precum şi exersarea procedurilor de comandă şi control la nivelul subunităţilor.

La Bogata și Jigodin, 200 de militari din Brigada 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu” participă la exerciţiul de comandament OLT 17, în timp ce la Mihail Kogălniceanu 15 ofiţeri din cadrul Componentei Operaţionale Terestre, încadrează punctul de comandă înaintat al exerciţiului.

În Bulgaria, la Novo Selo, 10 ofiţeri din Statul Major al Forţelor Terestre fac parte din EXCON-ul MND al exerciţiului SABER GUARDIAN 17, dislocat în Centrul de Instruire al Armatei Bulgariei.

Și în Ungaria, la Varpolata, 155 de militari din Batalionul 191 Infanterie ”Colonel Radu Golescu” participă la exercițiul cu trageri de luptă BRAVE WARRIOR 17 ce se desfăşoară la Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center.

Militari din Forţele Terestre Române aparţinând Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa” şi din Brigada Multinaţională Sud-Est au însoţit militarii americani din Regimentul 2 Cavalerie în marşul DRAGOON GUARDIAN 17, organizând împreună cu militari din Batalionul 1 CIMIC activităţi de relaţionare cu autorităţile şi comunităţile locale din Arad, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Sinaia, Ploiești și Slobozia, unde au organizat expoziții de tehnică sau ceremonii militare.

Peste 1.000 de militari din Forţele Terestre Române asigură buna desfăşurare a exerciţiului, rolul principal fiind sprijinul naţiunii gazdă pentru militarii străini din România sau care tranzitează teritoriul naţional, precizează Statul Major al Forțelor Terestre (SMTF).

Poliţia Militară a executat peste 350 de misiuni de însoţire a coloanelor militare străine şi româneşti, contribuind la îndeplinirea cu succes a misiunilor încredinţate.