Aproximativ 2.500 de persoane din convoiul care a traversat Ungaria în noaptea de marți spre miercuri au intrat deja în țară, în câteva ore de la sosirea în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II, a anunțat Poliția de Frontieră.

"În ultimele ore, au fost efectuate formalitățile de intrare în țară pentru 2.500 persoane și aproximativ 700 de autovehicule. Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar, ulterior, persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declarației pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic. După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, mașinile au fost preluate de către echipaje de poliție și jandarmi pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantinare sau pentru autoizolare", se arată într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră. 

Situația a fost creată de decizia Budapestei de a închide granițele.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat marți la telefon cu omologul ungar Peter Szijjártó pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria.

În urma acestei discuții, autoritățile ungare au permis cetățenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria în intervalul 17 martie ora 21:00 – 18 martie ora 5:00, ora Ungariei. 

 Miercuri dimineața, blocajul a reapărut la granița dintre Austria și Ungaria, ca urmare a faptului că nu toți cetățenii români aflați la această frontieră au reușit să intre în Ungaria spre România în cursul nopții.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei, în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12:00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului.

În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21:00 – 05:00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.