Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad nu are autorizație de securitate la incendiu pentru principala clădire, unde funcționează și o secție ATI, invocând faptul că derulează în continuare lucrări de modernizare care au fost avizate de ISU.

Reprezentanții ISU Arad au declarat, luni, pentru Agerpres, că imobilul principal al SCJU ar fi trebuit să dețină autorizație de securitate la incendiu pentru că în ultimii zece ani a făcut modificări de structură în clădire, în urma unor lucrări, cum ar fi cea de extindere a Unității de Primire Urgențe.

"Pentru lucrările derulate în ultimii ani, SCJU a solicitat și primit de la ISU avize de securitate la incendiu. La recepția lucrărilor, trebuie să solicite autorizația pentru securitate la incendiu, care se emite după verificarea respectării normelor din documentațiile depuse la avizare. Clădirea principală a SCJU nu deține autorizație de securitate pentru că derulează în continuare lucrări pentru care a cerut avize", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleșca.

În sediul principal al SCJU funcționează și o secție ATI, pentru pacienții cu patologie non-COVID-19.

Fostul spital municipal, care acum este o secție a SCJU și în care sunt tratați pacienți COVID-19, aici existând și secție ATI, nu are, de asemenea, autorizație de securitate la incendiu. Reprezentanții ISU precizează însă că în acest caz nu este necesară emiterea uneia, pentru că imobilul este unul foarte vechi și nu a suferit lucrări care să îi modifice structura după apariția ultimelor reglementări în domeniul autorizării.

Secția TBC a SCJU, devenită principala unitate în care sunt tratați bolnavii de COVID-19 din județ și unde există secție ATI dedicată exclusiv acestor pacienți, este autorizată de ISU, fiind o clădire nouă, construită cu fonduri de la Consiliul Județean (CJ) Arad și inaugurată în 2017.

SCJU se află în administrarea CJ Arad, al cărui director de comunicare, Andrei Ando, a declarat, pentru Agerpres, că ulterior modificării legislației, după incendiul de la Colectiv, a fost necesară reautorizarea clădirii principale a spitalului "deoarece lucrările de extindere ale acestui imobil nu mai puteau fi avizate distinct".

"În momentul de față, sediul principal al SCJU este în proces de extindere și modernizare, respectiv de transformare a unor spații, ceea ce nu a permis obținerea autorizației de securitate la incendiu, având în vede că acest document se eliberează pentru întreaga clădire, nu doar pentru anumite secții, cum ar fi cele deja modernizate", a precizat Ando.

El a mai spus că, "în actuala configurație a unor clădiri spitalicești, este imposibilă obținerea autorizației ISU".

"Ne aflăm într-o situație aproape fără ieșire. Clădirile multor spitale sunt construite în anii 1970, după standardele de atunci. Unele imobile au chiar o sută de ani sau mai mult. Între timp legislația s-a schimbat, dar holurile înguste nu le poți lărgi, nu poți realiza circuitele pe care normele de astăzi le prevăd", a spus reprezentantul CJ Arad.

El a adăugat că verificările începute la secțiile ATI din țară, după incendiul de la Piatra Neamț, ar putea scoate în evidență că cele mai multe clădiri nu sunt autorizate de ISU, "dar asta nu înseamnă că pacienții de la Terapie Intensivă vor fi trimiși acasă".