Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat duminică noapte că echipajele de intervenție au ajuns la incendiul izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț în cinci minute.

"Apelul a venit în jurul orelor 19.00. Pompierii au ajuns la fața locului cu echipajele de intervenție împreună și cu Serviciul de Ambulanță Neamț în cinci minute. S-a intervenit și din exterior și din interior cu echipe de căutare-salvare, iar din exterior folosind o platformă autoscară și alte scări pe care le-au folosit pompierii ca să asiste la stingerea incendiului și inclusiv la scoaterea persoanelor care sunt în saloanele respective - aici s-au folosit echipe de căutare-salvare care au intrat din interior cu echipamente speciale care le permit să acționeze în mediul toxic, deci în fum, folosind aparate izolante", a declarat Raed Arafat.

El spune că, inițial, s-au constatat opt decese într-unul din cele două saloane, iar alte două persoane aflate în stare critică deja în urma infectării cu SARS-CoV-2 au decedat în timpul evacuărilor către unitatea de primiri urgențe.

"Alte șase persoane, tot aflate în stare gravă o parte din ei - doi intubați, doi aflați pe ventilație neinvazivă și doi doar pe oxigen - au fost evacuate la unitatea de primiri urgențe, unde au fost stabilizate. După aceea, tot paralel cu trimiterea echipelor de la pompieri, de la ISU Neamț și de la SAJ Neamț, am luat decizia să mobilizăm mai multe echipaje medicale de la Iași, de la SMURD Iași, cu echipaje de terapie intensivă mobilă și cu medici de urgență, de la Spitalul Militar Iași, care a pus la dispoziție o ambulanță mobilă de terapie intensivă, și de la Bacău, unde au trimis o mașină de multiple victime", a mai precizat șeful DSU.

Totodată, persoanele care au fost evacuate de la UPU au fost trimise la spitalul din Lețcani - șase persoane, și la spitalul din Pașcani - o persoană.

Medicul de gardă aflat în stare critică a fost preluat de o ambulanță mobilă de terapie intensivă și a fost transferat direct la aeroportul din Iași.