Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat vineri că se știa că la ISU Prahova sunt anumite probleme.

"Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-șef și fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se știa că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu știam de situația specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, știind că există anumite probleme acolo", a afirmat Arafat, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Fostul inspector-șef de la ISU Prahova Mihai Drăgan și adjunctul său Elisei Dumitru au ieșit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni și crame din Prahova, printre care și la Ferma Dacilor.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani, complexul fiind administrat, prin interpuși, de Cornel Dinicu, prin firma Ferma Dacilor Production SRL.Deși pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment, iar în schimb ar fi primit o masă de protocol. 

Raed Arafat a anunțat că va propune ca atunci când este ceva defect într-un local administratorul acestuia să aibă obligația să anunțe Inspectoratul pentru Situații de Urgență. El a explicat că, dacă defecțiunea nu este reparată într-un anumit timp, activitatea localului ar urma să fie întreruptă, iar dacă nu este anunțată problema și este găsită în urma unui control, amenzile ar urma să fie ”pe măsură”, potrivit News.ro.

El a precizat că foarte puțin se discută de responsabilitatea celor care administrează localurile.  

”Foarte puțin discutăm de responsabilitatea cealalată, a celor care administrează și care au responsabilitatea ca permanent amplasamentul pe care îl administrează sau pe care îl au în proprietate să respecte regulamentele de prevenire, care sunt clar cunoscute lor, pentru că ei știu ce trebuie să pregătească când vine IGSU în control sau inspectoratele, știu ce documente le trebuie și știu foarte bine la ce se uită pompierii când vin și verifică acolo, de la instalații de stingere, sprinklere, dacă sunt obligatorii acolo, la căile de evacuare, accesul la căile de evacuare”, a transmis șeful DSU. 
 
El a vorbit de o modificare legislativă pentru schimbarea normelor de clasificare pentru o unitate turistică.