După ce ministrul mediului găsea și un aspect pozitiv în reducerea traficului și a activităților publice din București, nivelul de poluare a crescut din nou. De vină sunt arderile ilegale, susține Ministerul mediului.

"Bucureștenii respiră, astăzi, aer de munte! În ultima săptămână, concentrațiile tuturor poluanților monitorizați s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creștere orară a particulelor PM10 și NO2, dimineața, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creșteri a fost mult sub valorile obișnuite. După după evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune", scris luni pe Facebook Ministerul mediului. 

Și ministrul Costel Alexe susținea că e evident pentru toată lumea că "principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier".

"Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate a aerului arată valori foarte bune", a mai spus ministrul mediului.

Situația s-a schimbat în noaptea de marți spre miercuri, Ministerul anunțând că de vină sunt arderile ilegale.

"În ultimele 24 ore, concentrațiile PM10, PM2.5 și NO2 din Capitală au evoluat neobișnuit față de normal, nu atât în ceea ce privește maximele înregistrate, ci mai ales legat de perioadele orare în care s-au înregistrat creșterile și valorile maxime. După creșterea obișnuită din perioada de seară (20:00-22:00), odată cu scăderea vitezei vântului până aproape de zero (calm atmosferic), a avut loc o creștere nu foarte amplă, dar constantă a concentrațiilor, până în jurul orei 02:00 dimineața. Valorile maxime ale concentrației de PM10 au fost de 79.3 micrograme/mc, iar pentru NO2 valoarea maximă a fost 97.3 micrograme/mc. Precizăm că aceste valori maxime nu au condus la depășiri ale valorilor limită nici la media zilnică a PM10 (în jur de 30 micrograme/mc, față de 50, cât este valoarea limită), nici pentru NO2, unde s-a atins doar jumătate din valoarea limită...Deși valorile maxime nu au fost foarte mari, au fost luate măsuri preventive, Garda Națională de Mediu fiind informată. Comisarii Gărzii au efectuat deplasări în teren pentru eventuale controale și constatări la fața locului, iar APM București a monitorizat evoluția pe tot parcursul nopții. Începând cu ora 03:00 dimineața toate concentrațiile au scăzut", a anunțat miercuri Ministerul.

În urma informării APM București și în urma analizei rețelei independente de senzori de monitorizare a calității aerului, care indicau concentrații mai ridicate în zonele limitrofe Bucureștiului, comisarii GNM s-au deplasat la fața locului împreună cu Poliția și au identificat, în zona Sintești-Vidra din județul Ilfov, mai multe arderi ilegale care degajau fum negru intens, focarele situându-se pe proprietatea privată a unor cetățeni:

"În urma analizei, s-a concluzionat că, cel mai probabil, este vorba despre aceleași persoane surprinse că ardeau cantități semnificative deșeuri din anvelope și cabluri electrice, în urma controlului din perioada 02-08 martie. În urma verificărilor preliminare în limita competențelor, s-a decis deferirea cazului către organele de cercetare penală".