Asociația Accept critică proiectul de Lege privind regimul străinilor în România, care nu respectă deciziile CJUE și CCR privind protejarea cuplurilor de același sex.

Asociația califică drept un efort "modic" inițiativa Guvernului la 5 ani după decizia Curții Europene de Justiție (CJUE) în cazul Coman-Hamilton și atrage atenția asupra faptului că propunerea nu reușește să pună în aplicare în întregime deciziile CJUE și CCR 534 din 2018 și nu ia în considerare drepturile ce decurg din Directiva europeană privind dreptul la liberă circulație pentru cetățenii Uniunii Europene.

Proiectul de lege adoptat de Guvern în ședința din 20 septembrie 2023 contribuie la "creșterea gradului de discriminare sistemică cu care se confruntă familiile LGBTI în România". Mai mult decât atât, organizația acuză faptul că beneficiarii legii nu au fost consultați în elaborarea actului normativ.

"Dacă proiectul de lege va fi votat în Parlament în această formă, cetățenilor europeni care s-au căsătorit într-un alt stat membru UE nu le va fi recunoscut statutul de soți în România, ci doar li se va acorda dreptul de ședere, și prin urmare nu se vor putea bucura de drepturile ce decurg din calitatea de soți. Pe scurt, persoanelor LGBTI nu li se vor acorda drepturi egale, ci doar condiții speciale", explică Accept, adăugând că, mai mult cuplurile de același sex care au încheiat un parteneriat civil în alt stat vor fi tratate în continuare ca doi străini, fără nicio legătură de familie.

Iustina Ionescu, avocata ACCEPT, care a reprezentat cuplul Coman-Hamilton la CJUE și CCR, a declarat că e vorba de "o pocire a hotărârii CJUE", proiectul de lege încălcând "nu doar spiritul, dar și litera deciziei CCR în cauza Coman, care a recunoscut faptul că soții de același sex trebuie să se bucure de o protecție egală, conform Constituției României (art.26 dreptul la viața privată și de familie)".

"Nu există să îi degradezi statutul unui cetățean european – din soț să îl faci categorie specială – să îl adaugi undeva la capătul listei", spune ea.

"Acordându-le un statut special, nerecunoscându-le statutul de soți, Guvernul continuă să vulnerabilizeze familiile formate din persoane de același sex, eșuând totodată în procesul de punere în aplicare a deciziei pronunțate de CJUE în cazul Coman-Hamilton, la data de 5 iunie 2018", precizează Accept.

Asociația Accept acuză Ministerul Afacerilor Interne pentru nerespectarea procedurilor privind elaborarea actelor normative, prin neconsultarea familiilor formate din persoane de același sex – beneficiarii direcți ai propunerii legislative.

"Prin proiectul de lege mai sus menționat, singurul drept pe care România l-ar putea acorda cetățenilor străini, căsătoriți pe teritoriul altui stat cu cetățeni români de același sex, ar fi dreptul de ședere. Ei nu ar fi recunoscuți ca soți și, drept urmare, nu s-ar putea vizita la spital în cazuri de urgențe medicale, nu s-ar putea reprezenta legal unul pe celălalt și, în momentele grele, nu și-ar putea fi alături".