UPDATEAsociație: Viorica Dăncilă jignește persoanele cu autism. Premierul își cere scuze public
Asociația „Autism România” i-a trimis o scrisoare deschisă premierului, după ce Dăncilă a declarat că cei care susțin că Guvernul vrea să îndepărteze România de UE sunt autiști, cerându-i scuze publice pentru jignirea adusă persoanelor cu autism.
UPDATE: Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Viorica Dăncilă își scuze public pentru declarație, precizând că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat vineri că va lua legătura personal cu organizațiile de profil care s-au sesizat pe tema afirmațiilor sale, subliniind că, folosind termenul "autist", nu a avut în intenție să facă nicio analogie, scrie Agerpres.
"Da, am să iau legătura cu organizațiile, am să sun personal pe cei care au făcut această sesizare și am să le spun că nu a fost intenția mea să fac acest lucru. Voi face toate demersurile, nu pentru a evita o sancțiune - să nu înțelegeți acest lucru, ci pentru faptul că chiar îmi pare rău că s-a înțeles acest lucru și sunt total..., empatizez total cu oamenii care au asemenea probleme....Îmi pare rău că s-a făcut această analogie, nu a fost în intenția mea și vă asigur că nu aș face acest lucru niciodată. Deja am dat un comunicat prin care îmi cer scuze", a spus Viorica Dăncilă, la plecarea de la bilanțul Poliției Române pe 2017.
+++
”Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija și de susținerea noastră. Avem datoria să dovedim înțelegere și umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dăncilă, potrivit comunicatului.
+++++++++++++++++
”Este regretabil faptul că la interviul din pe care l-ați acordat la o televiziune în seara zilei de 15 februarie ați spus: «Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud...». O astfel de afirmație este jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor, îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni. Este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea prim-ministrului țării. Un demnitar care ar trebui să-i privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal și nu să îi compare pe unii cu alții. Iar termenul cel «rău» al comparației este reprezentat, în cazul dvs., de noi, «autiștii», adică de copiii noștri, soții, părinții, frații noștri, pe care îi priviți ca fiind de condiție inferioară”, se arată în scrisoare.
Asociația precizează că Viorica Dăncilă nu e primul politician care folosește ”termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile și situația persoanelor cu autism din România”.
”Acest lucru este foarte îngrijorător și arată nivelul de înțelegere de către politicieni a autismului și a problematicii oamenilor cu această condiție, nivelul real de empatie și aplecare al demnitarilor față de nevoile acestor cetățeni. 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Așadar, există aproape 200.000 de «autiști» (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român”,
subliniază Asociația ”Autism România”.
Comunicatul, semnat de președinta Asociației, Liuba Iacoblev, precizează că persoanele cu autism și părinții lor s-ar fi așteptat de la un premier ca prima dată când rostește public termenul de autism să fie într-un moment în care anunță crearea unei strategii naționale sau a unui program național pentru aceste persoane, în condițiile în care situația a aproape 200.000 de persoane cu autism este dramatică.
Asociația îi atrage atenția prim-ministrului că ”revoluția fiscală” nu a făcut decât să înrăutățească lucrurile, afectând ONG-urile care-i ajută pe autiști.
”Lipsa serviciilor specializate este cronică, părinții sunt disperați, ei trebuie să susțină copilul (copil, tânăr sau adult) doar cu propriile forțe fizice, psihice, emoționale, să asigure din propriile resurse toate terapiile și serviciile de care copiii lor au nevoie, iar noile schimbări legislative - așa-zisa revoluția fiscală - înrăutățesc și mai mult lucrurile, dărâmă și ONG-urile de părinți, singurele care îi mai ajută pe aceștia în lupta lor. Autismul nu poate fi sinonim cu «răul». Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăți în comunicarea și relaționarea socială, care afectează persoana în forme și grade diferite. Cu toate acestea, persoanele cu autism nu pot fi privite doar ca oameni cărora le lipsește ceva, ca oameni de rang inferior”,
îi explică Asociația premierului Dăncilă.
Totodată, Asociația ”Autism România” mai explică faptul că ”autiștii” au și calități care sunt tocmai rezultatul acestei condiții: ”incapacitatea de a minți sau de a se preface, integritatea, loialitatea, obiectivitatea, căutarea dreptății, apoi o serie de abilități speciale în domenii precum știința sau arta”.
”«Cred că mulți dintre eroii din viață, precum și cei mai mari oameni de știință și artiști au de fapt sindromul Asperger” (o formă de autism - n.r.)», spunea Dr. Tony Attwood, profesor care a lucrat cu persoane cu autism, a studiat problematica autismului, a sindromului Asperger în special, de mai bine de 40 de ani, autor a numeroase cărți de specialitate în autism”, se mai arată în comunicat.
În final, AUTISM ROMÂNIA –Asociația Părinților Copiilor cu Autism îi cere premierului să-și ceară public scuze persoanelor cu autism și familiilor lor.
Prezentă joi seara la Antena 3, Viorica Dăncilă a declarat, referindu-se la acuzațiile că acest executiv ar încerca îndepărtarea de UE:
”Cum poate un europarlamentar să îndepărteze România de Europa? Un om care nouă ani a stat la Bruxelles cunoaște instituțiile, cunoaște regulile europene și știe cât de importantă este participarea noastră ca stat membru în această construcție europeană. Legat de parteneriatul strategic - este primul Guvern care are un vicepremier care se ocupă de parteneriate strategice, în special pe parteneriatul strategic cu SUA. Deci cred că doar aceste două lucruri arată, să mă exprim elegant, că dezinformează și că știu realitatea, dar nu vor să o accepte și să o vadă. Acești oameni cred că sunt autiști și nu văd și nu aud ceea ce este vizibil pentru toți cei de bună credință”.
Comentarii