Asociația MozaiQ cere candidaților la prezidențiale să susțină comunitatea LGBT
Asociația MozaiQ, organizație care luptă pentru drepturile persoanelor LGBTI (lesbiene, persoane gay, bisexuale, persoane trans și intersex) trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă inițiativă legislativă periculoasă depusă în Parlament.
Inițiativa este depusă de Mihai Lasca, un fost membru al partidului extremist AUR, care dorește să interzică orice discuție despre comunitatea LGBT în spațiile publice și școli, în mass media și orice adunare publică a comunității LGBT, inclusiv protestele LGBT și Marșul Pride.
"Această propunere este una dintre cele mai periculoase, pentru că reprezintă un atac la comunitatea LGBT și la drepturile constituționale fundamentale: dreptul la liberă exprimare și dreptul la adunări publice. Acesta este inclusiv un atac la libertatea presei și ar însemna sfârșitul democrației în România", spune Asociația MozaiQ.
Asociația susține că această propunere legislativă este rezultatul direct al limbajului prezidențiabililor Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
"Acești candidați sunt principalii vinovați că România a ajuns aici, pentru că nu spun răspicat că sunt atașați valorilor europene. Premierul Ciolacu încurajează cetățenii să nu respecte hotărâri judecătorești, liderul PNL, Nicolae Ciucă, are un discurs naționalist și homofob, iar Mircea Geoană reproduce discursuri de sorginte extremistă, preluate de la lideri AUR. Politicienii români trebuie să fie conștienți că astfel de retorici nu doar că izolează România pe scena europeană, dar alimentează și perpetuează discriminarea și violența împotriva cetățenilor vulnerabili ai țării", potrivit sursei citate.
Inițiativa se aliniază unui val de legi anti-LGBT care își fac loc în Europa de Est (Ungaria, Bulgaria și recent Georgia), influențate de legislația represivă din Rusia. Recenta adoptare de către Parlamentul Bulgariei a unei legi care interzice „propaganda și promovarea orientărilor netradiționale” în sistemul educațional este un exemplu clar de cenzură instituționalizată. Aceasta face parte dintr-un val de legislație toxică ce urmărește să marginalizeze și să reducă la tăcere comunitatea LGBT. Legi similare în Rusia au dus la interzicerea totală a reprezentării persoanelor LGBT în spațiul public, alimentând violența și discriminarea. În Ungaria, astfel de inițiative au început un declin în respectarea drepturilor fundamentale și o izolare crescândă de restul Uniunii Europene.
În România, o lege similară, care încerca sa interzică discuții sau mențiuni despre așa-zisa ”ideologie de gen” în școli și universități, a fost respinsă în 2020 de către Curtea Constituțională a României. Apoi a revenit în 2021 sub o altă formă, prin care se încerca excluderea mențiunii persoanelor LGBT din spațiul public și mediul audiovizual. Acum, aceasta revine sub o altă formă, prin care încearcă inclusiv interzicerea adunărilor publice a persoanelor LGBT și a Marșului Pride.
"Mihai Lasca, nu doar că recunoaște în mod deschis proveniența de factură putinist-orbanistă a proiectului de lege, dar este și mândru de inspirația sa. Propunerea de lege nu numai că încalcă principiile fundamentale ale nediscriminării și accesului egal la educație pentru toți tinerii, ci perpetuează o cultură a urii și a violenței împotriva comunității LGBT. Politicienii români trebuie să fie conștienți că astfel de legi fac rău cetățenilor lor, iar consecințele sunt reale și devastatoare", susține MozaiQ.
Un exemplu recent din Georgia ne arată cât de periculoase sunt aceste legi. La doar două zile după adoptarea unei legi similare în Georgia, Kesaria Abramidze, un model transgender, a fost ucisă. Acesta este doar unul dintre multele cazuri, care demonstrează violența pe care o astfel de legislație o alimentează. Este clar că discriminarea, atunci când este legitimată prin lege, pune vieți în pericol și dezumanizează un segment întreg al societății.
Astfel, comunitatea face apel la toți candidații la prezidențiale și la principalele partide politice din România să iasă public cu mesaje prin care să respingă această inițiativă și, mai mult, să își arate atașamentul față de valorile europene, prin susținerea legalizării parteneriatelor civile.
Comentarii