Asociația pentru Dezvoltarea Motociclismului în România (motoADN) și-a propus să strângă 10.000 de semnături pentru a cere administrației locale implementarea unor soluții aplicate în toate marile orașe din Europa.

Este vorba despre accesul motocicletelor și scuterelor pe benzile de autobuz din București, realizarea de locuri de parcare dedicate în Capitală, realizarea de campanii publice de conștientizare care să facă șoferii să înțeleagă beneficiile aduse de scuterele și motocicletele aflate în trafic.

motoADN spune că în Capitală, 48% din durata deplasării cu mașina este pierdută în aglomerația din trafic. Datele statistice publicate de aplicația de GPS TomTom la sfârșit de 2024 arată că Bucureștiul este pe primul loc în Europa și pe locul 5 în lume in ceea ce privește congestia traficului.

Astfel, Capitala figurează cu o estimare de 170 de ore pierdute in trafic la orele de vârf pe durata de unui an. Practic, fiecare dintre cei care folosesc mașina în oraș pierd aproape o săptămână din viață în blocaje de trafic. 

Ce înseamnă transportul cu mașina personală pentru trafic: 

- o viteză medie de 8-14km/h;

- peste 65% din autovehicule au doar 1 sau 2 ocupanți;

- scuterul și motocicleta sunt o soluție de mobilitate tot mai prezentă în viața de zi cu zi.

Cum s-a ajuns aici:

2019 – implementarea programului RABLA Moto în România oferă facilități suplimentare celor care vor să renunțe la mașini pentru a-și cumpăra motociclete și scutere noi.

Efectul scontat: înmulțirea vehiculelor cu 2 roți în trafic, reducerea aglomerației în trafic, poluare mai redusă, utilizarea de vehicule noi în locul celor vechi și poluante.

2024 – aprobarea ”Legii 125B”  face ca România să se înscrie în trendul țărilor europene care permit șoferilor cu permis categoria B să conducă scutere de 125 cmc.

Efectul scontat: impulsionarea mobilității urbane prin încurajarea folosirii scuterului de 125 cmc. Un scuter de mici dimensiuni, dar cu motor suficient de puternic cât să nu reprezinte un risc în trafic pentru cel care îl conduce.

2025 – motocicliștii și utilizatorii de scutere au nevoie de susținere din partea administrației locale și a participanților la trafic pentru a păstra trendul crescător al celor care renunță la mașină și trec la scuter.

Efectul scontat: se creează loc și timp tuturor participanților la trafic. Un scuter în plus înseamnă o mașină în minus la semafor, adică mai puțin în trafic pentru toată lumea, mai transmite motoADN.

Petiția pentru mobilitate urbană poate fi semnată AICI.