Site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro și cfrcalatori.ro au fost vineri dimineața ținta unei serii de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service), potrivit Guvernului.

UPDATE

Serviciul Român de Informații (SRI) a transmis că vineri, începând cu ora 04:00, o serie de site-uri aparținând unor autorități naționale, respectiv instituții financiar-bancare au fost victimele unui atac cibernetic de tip Distributed-Denial-of-Service (DDoS). Atacul a determinat indisponibilizarea site-urilor pentru mai multe ore.

În urma investigațiilor realizate de Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România.

SRI mai spune că atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

"Responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține Serviciului Român de Informații. Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora. Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național CYBERINT", a explicat Serviciul.

+++

Între timp, toate site-urile atacate sunt funcționale.

+++

Accesul către site-urile www.gov.ro, www.mapn.ro a fost refăcut, arată sursa citată.

La ora publicării acestei știri site-urile www.crfcalatori.ro și www.politiadefrontiera.ro nu funcționează. 

„Confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04:05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta. Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN”, a transmis Ministerul Apărării.


 

Întrebat la Digi 24 dacă aceste atacuri pot fi puse pe seama conflictului dintre Rusia și Ucraina, Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN: „Nu am niciun fel de date și ar fi doar o speculație din partea mea să spun asta. Vor fi dezvoltate analize în colaborare cu specialiștii din celelalte celelalte structuri guvernamentale pentru identificarea cauzelor și a originii atacului”.