Serviciul Român de Informații anunță într-un comunicat de presă că există atacuri cibernetice la patru spitale din țară: ”Victor Babeș” din București și spitalele din Huși, Dorohoi și Alba.

”Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la numărul special 1911 și transmise mai departe către Centrul Național Cyberint am constatat că sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babeș - București, Huși, Dorohoi și Alba. O echipă a CNC a plecat la Victor Babeș pentru a analiza situația și a ridica artefactele care ne permit să înțelegem cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate reiese faptul că pentru oprirea infecției este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, precizează SRI, adăugând că spitalele afectate nu aveau instalat antivirus.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, într-o conferință de presă, că ar fi vorba de cinci spitale. 

Ea a mai spus că nu e prima dată când au loc astfel de atacuri: "Ultimul exemplu este Spitalul din Cluj, care a pierdut toate documentele referitoare la pacienții aflați în spitale".

"În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureș, Sighetu Marmatiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă țară, s-a plătit suma de 10.000 de euro", a povestit ministrul Sănătății.