Avioanele ROYAL Air Force (RAF) Typhoon, cu sediul la RAF Lossiemouth, au sosit în România pentru a iniția misiunea britanică planificată a Poliției Aeriene NATO.

Patru avioane Typhoon din escadrila IX (B) au zburat către baza aeriană Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre, unde vor desfășura misiunea consolidată a poliției aeriane (eAP) NATO pentru această vară, anunță Ambasada britanică la București.

Misiunea sporește activitatea poliției aeriane efectuată de Forțele Aeriene Române ca parte a sistemului colectiv de apărare antiaeriană NATO.

„Această desfășurare pre-planificată este cea mai recentă contribuție a RAF la Poliția Aeriană NATO. Ne-am întors în România pentru a ne asigura Aliații că Marea Britanie este pe deplin angajată să lucreze alături de partenerii noștri NATO cu scopul de a securiza cerul Alianței. Această misiune defensivă a poliției aeriene în regiunea Mării Negre este foarte asemănătoare cu Alerta de Reacție Rapidă din Marea Britanie, astfel încât piloții și personalul de sprijin sunt operatori cu experiență în ceea ce privește activitatea Poliției Aeriene NATO. În ciuda circumstanțelor dificile cauzate de COVID-19, suntem bine pregătiți și gata să îndeplinim misiunea”, a declarat Lamping, ofițerul comandant al Ariei de Expediție 121, unitatea care a sosit în România înainte de avioanele Typhoons și care este responsabilă pentru operarea acestora. 

Detașamentul Escadronului IX (B) este completat de personal aditional din cadrul Serviciului pentru a forma 121 EAW, care este alcătuit din aproximativ 180 de angajați ce vor fi bine echipați și instruiți în vederea îndeplinirii misiunii Poliției Aeriene NATO.

Detașamentul RAF este a treia defășurare de forte aeriene britanice din cadrul misiunii Poliției Aeriene NATO.

”În timpul misiunii, RAF va demonstra hotărârea colectivă și sprijinul NATO pentru Aliații noștri din est, dovedind totodată că Marea Britanie rămâne un membru NATO important și angajat în operațiunile NATO”, precizează misiunea diplomatică într-un comunicat.

121 EAW a fost lansat pentru a îndeplini această importantă misiune NATO, în ciuda pandemiei COVID-19 și s-au depus diligențele necesare pentru a fi asigurată atât respectarea măsurilor de precauție impuse de Regatul Unit, cât și a celor din România.