Cazul adus în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene de către Slovacia și Ungaria, cu privire la programul european de relocalizare a refugiaților dinspre Italia și Grecia, trebuie să fie respins, a estimat miercuri Avocatul general al CJUE.

Slovacia și Ungaria — sprijinite de Polonia — susțin că mecanismul UE adoptat în 2015 în virtutea căruia fiecare stat membru trebuie să găzduiască un anumit număr de refugiați este ilegal. Mecanismul a fost elaborat pentru a ajuta la scăderea presiunii exercitate asupra sistemelor de azil ale Italiei și Greciei, după sosirea masivă de refugiați în aceste țări prin traversarea Mării Mediterane.

Însă Avocatul general al CJUE, Yves Bot, a respins miercuri majoritatea argumentelor prezentate de Bratislava și Budapesta și a susținut că schema de relocare a migranților este "adecvată pentru urmărirea obiectivului pe care îl urmărește", informează Reuters, preluată de Agerpres.

''Decizia contestată ajută în mod automat la reducerea presiunii considerabile asupra sistemelor de azil ale Italiei și Greciei în urma crizei migraționiste din 2015 și astfel este adecvată pentru atingerea obiectivelor pe care urmărește'', a spus Bot.

Guvernele eurosceptice și naționaliste de la Varșovia și Budapesta au refuzat să primească vreun solicitant de azil în baza mecanismului UE. De asemenea, Slovacia și Cehia au avut ezitări, invocând multiplicarea atacurilor islamiste în Uniunea Europeană în ultimii ani.

O decizie finală a CJUE în acest caz este așteptată cel mai devreme la începutul toamnei acestui an. Curtea nu este obligată să dea curs opiniei Avocatului general, dar în general decizia sa o confirmă pe aceasta.

Avize motivate

Comisia Europeană a adresat miercuri avize motivate Cehiei, Ungariei și Poloniei pentru nerespectarea obligațiilor juridice care le revin în materie de transfer al solicitanților de azil.

Comisia le-a solicitat în repetate rânduri să ia măsuri și a inițiat, luna trecută, proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva lor. Aceste trei țări continuă totuși să-și încalce obligațiile legale și au dat dovadă de nerespectarea angajamentelor asumate față de Grecia, Italia și alte state membre, se arată într-un comunicat al CE.

La 15 iunie 2017, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei, Ungariei și Poloniei și le-a adresat scrisori de punere în întârziere.

Răspunsurile oferite nu au fost considerate satisfăcătoare, întrucât niciunul dintre acestea nu indică faptul că statul membru în cauză ar urma să înceapă să efectueze rapid transferuri spre teritoriul său. Niciunul dintre argumentele invocate de acestea nu justifică neasumarea angajamentului de a oferi locuri disponibile: nici cauza intentată împotriva Consiliului și aflată pe rolul Curții, care nu are efect suspensiv, nici solidaritatea exprimată prin alte mijloace sau dificultățile legate de efectuarea controalelor de securitate.

Din acest motiv, Comisia a decis să treacă la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Deciziile Consiliului le impun statelor membre să se angajeze să pună la dispoziție locuri disponibile pentru candidații la transfer, pentru a se asigura o procedură de transfer rapidă și ordonată.

Ungaria nu a luat absolut nicio măsură de la lansarea mecanismului de transfer, iar Polonia nu a efectuat niciun transfer și nu și-a asumat niciun angajament din decembrie 2015. Cehia nu a realizat niciun transfer de persoane din august 2016 și nu și-a asumat niciun nou angajament timp de peste un an.