Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a afirmat, miercuri, că instituția pe care o conduce nu poate ataca la Curtea Constituțională OUG de modificare a codurilor penale pe care Guvernul a adoptat-o marți noaptea decât după ce aceasta intră în vigoare.

UPDATE

14:10 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, declară că adoptarea modificărilor la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală prin OUG de către Guvern este o greșeală care arată "amatorismul Executivului". Reprezentanții Guvernului dau impresia că nu au mai guvernat niciodată, spune Kelemen, potrivit Mediafax.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că UDMR nu este de acord ca cele două Coduri, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, să fie modificate prin OUG.”Demersul Guvernului de a da OUG pe cele două Coduri este o greșeală și nu este bine, nu suntem de acord ca cele două Coduri, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, să fie modificate prin OUG. Culmea situației este că în mai puțin de un an de trei ori au fost modificate Codurile prin OUG, de două ori Guvernul Cioloș anul trecut în luna mai, iar acum acest Guvern vine și modifică tot prin OUG. Nu este acceptabilă această modalitate de a da OUG de trei ori într-un an, arată o neseriozitate. De câte ori Codurile au fost modificate prin ordonanțe, prin asumarea răspunderii, prin orice altă modalitate ocolind Parlamentul, de fiecare dată, ulterior, s-a dovedit a fi o greșeală. Nu știu de ce nu învață din greșelile trecutului. (...) Oricum, se vede mult amatorism în ceea ce face acest Guvern în aceste zile, parcă nu au mai guvernat niciodată, parcă acum au început”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, UDMR susține o dezbatere în procedură de urgență a OUG în Parlament.

12:25 Președintele Klaus Iohannis și Avocatul Poporului Victor Ciorbea au terminat întâlnirea

(Declarațiile Avocatului Poporului Victor Ciorbea și președintelui Klaus Iohannis, Digi24)

11:40 Președintele Klaus Iohannis va ajunge la ora 12:00 la Avocatul Poporului.

"În legătură cu vizita domnului președinte, îl aștept cu multă plăcere, oricând suntem onorați de prezența domniei sale sau a unui demnitar atât de înalt al statului român și este bine că din când în când unii sau alții își mai amintesc și de această instituție care a apărut la noi, efectiv, în urmă cu 20 de ani", a spus Ciorbea, potrivit Agerpres.

11:00 Laura Codruta Kovesi a declarat miercuri, la Digi 24, că OUG adoptată pe ascuns ieri noapte de Guvern este "o ordonanță cu dedicație pentru că prin aceste modificări la Codul Penal lupta anticorupție va fi lipsită de relevanță".

Șefa DNA a dat un exemplu privind efectele OUG: "Dacă un manager de spital are un buget pentru medicamente de 3 milioane de lei, el îl poate defalca în pachete de sub 200.000 de lei și poate da contractele oricui la prețuri subevaluate, fără a mai putea fi cercetați pentru abuz în serviciu".

În ceea ce privește numărul dosarelor ce ar fi afectate, Kovesi a spus că în acest moment DNA instrumentează 2151 de dosare pe abuz în serviciu, iar în ultimii trei ani procurorii anticorupție a trimis în judecată pe abuz în serviciu peste 1.170 persoane fizice și 30 persoane juridice, prejudiciile fiind stabilite la peste un miliard de euro.

"Dacă va trebui să renunțăm la aceste dosare, suma nu va mai putea fi recuperată", a precizat Kovesi.

10:30 Președintele Klaus Iohannis urmează se se îndrepte spre Avocatul Poporului.

+++

"Noi putem ataca legile și ordonanțele de urgență după ce intră în vigoare", a răspuns Ciorbea când a fost întrebat dacă analizează posibilitatea de a sesiza Curtea Constituțională în cazul Ordonanței de Urgență de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, adoptată marți noapea de Guvern și care ar urma să intre în vigoare peste 10 zile.

"Noi în timpul asta de 10 zile o vom analiza, dar până la intrarea în vigoare nu am voie să mă pronunț în niciun fel", a spus Ciorbea, la TVR.

Avocatul Poporului a precizat că dacă OUG privind codurile penale intră în vigoare peste 10 zile, Avocatul Poporului nu are acum nicio competență de analizare a unei eventuale sesizări a CCR și că lasă în competența celor care pot sesiza Curtea Constituțională cu un conflict de natură constituțională.

"Conform articolului 32 din legea 47 din 1992, privind organizarea și funcționarea CCR, Curtea hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind neconstituționalitatea unei legi sau ordonanțe în vigoare. Am primit acum câteva minute MO în care rezulta că articolul 1 din OUG adoptată aseară, care se referă la modificare prevederilor din codul penal va intra în vigoare la 10 zile de la data publicării în MO. Privitor la modificările la Codul Penal noi nu avem nicio competență timp de 10 zile, ați înțeles? Eu declarații politice nu fac!", a spus Avocatul Poporului.

În realitate, însă, în cazul ordonanțelor de urgență, până la transformarea lor în legi, Avocatul Poporului este singurul care poate sesiza Curtea Constituțională.

"Art. 13 al . 1 lit. f din Legea nr. 35/1997, prevede că Avocatul Poporului poate ataca la Curtea Constituțională orice lege sau ordonanță. Legea nu distinge între ordonanțele publicate în monitorul oficial dar neintrate în vigoare și cele în vigoare. Deci, Avocatul Poporului nu are nicio restricție legală sub acest aspect și poate ataca, potrivit legii, și ordonanțele publicate în monitorul oficial, înainte ca ele să intre în vigoare", potrivit Apador-Ch.

Iohannis: Mă gândesc să-i fac o vizită Avocatului Poporului

Președintele Klaus Iohannis, care a prezidat, miercuri dimineața, sedința CSM, a precizat că îi va face o vizită Avocatului Poporului, pentru a-i transmite că se așteaptă de la acesta la o luare de poziție în legătură cu deciziile Guvernului.

"Mă gândesc să-i fac o vizită astăzi. Nu l-am văzut demult, nu îmi este dor de el, dar cred că trebuie să-i transmit personal că așteptăm cu toții o luare de poziție", a spus șeful statului, la ședința CSM.

De altfel, și procurorul general al Românie, Augustin Lazăr, a cerut miercuri, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca Avocatul Poporului, care "este foarte activ în ultima perioadă", să fie invitat pentru a-și spune părerea despre OUG privind modificarea codurilor penale.

Președintele CSM, Mariana Ghena, a fost de acord cu propunerea lui Augustin Lazăr, și a subliniat că nu înțelege de ce Victor Ciorbea nu ar trebui să se pronunțe pe acestă idee.

"Nu am auzit în acest moment să fi manifestat o astfel de opțiune", a spus Ghena.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat, la vedere, în unanimitate, sesizarea Curții Constituționale în cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marți noapte de Guvern, fără avizul CSM.