Un pacient de la "Matei Balș", care era internat la un etaj superior al pavilionului afectat de incendiul de vineri, a murit duminică dimineață, a informat Ministerul sănătății.

UPDATE

"Este vorba despre o pacientă în vârstă de 67 de ani, care a fost internată în pavilionul V al unității sanitare, la un etaj superior. Pacienta a fost diagnosticată cu o formă severă de infecție cu SARS Cov-2, dar stabilă, prezenta comorbidități. Conform informării primite de Ministerul sănătății, imediat după incendiu, pacienta a fost mutată într-o secție ATI a aceluiași spital. Pacienta s-a decompensat relativ rapid și a fost intubată. A decedat în această dimineață. În această situație, ancheta medico-legală va stabili cauzele decesului", a anunțat Ministerul sănătății. 

Starea de sănătate a celorlalți pacienți transferați de la ”Matei Balș” în alte unități sanitare:

- Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Ioan” București: 11 pacienți, stare stabilă, staționară

- Spitalul Universitar de Urgență București: 2 pacienți în stare generală bună, urmează să fie externați în zilele următoare, iar un pacient e în stare generală mediocră, stabil în prezent. Un altul e în stare gravă la ATI, stabil în prezent.

- Spitalul Universitar de Urgență ”Elias”: 6 pacienți în stare stabilă, staționară

- Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș”: un pacient în stare gravă la ATI și 5 pacienți în stare stabilă, staționară

- Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Pantelimon”: 3 pacienți în stare stabilă, staționară (ATI)

- Spitalul Militar Central: 3 pacienți în stare stabilă, un pacient intubat, instabil (ATI)

- Spitalul ”Witting”: 3 pacienți, stare stabilă, staționară

- Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”: 2 pacienți în stare stabilă, evoluție staționară și 2 pacienți în secția ATI

- Spitalul MAI ”Dimitrie Gerota”: un pacient intubat (ATI), stare staționară.

+++

Ministerul sănătății a precizat că ai șasea pacient decedat nu avea leziuni cauzate de incendiu, acesta fusese doar transferat de la Institutul ”Matei Balș”, după incendiul produs vineri dimineață.

Cu privire la aș șaselea deces, ministrul a precizat: „Rectificăm informația. Este vorba despre un barbat, 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiu, intubat”.

"Femeia de 58 de ani se află în stare gravă. Ambele familii au fost anunțate de situația pacienților”, a mai spus Ministerul Sănătății. Pacienta este intubată, cu o pneumonie COVID-19 severă, inhalare de fum și cu arsură de 2% din suprafața corporală.

Procurorul Alexandru Anghel, din cadrul Parchetului Tribunalului București, a declarat vineri seara că este posibil să fi fost două explozii a unor tuburi de oxigen, ulterior izbucnirii incendiului. Procurorul criminalist a mai spus că nu au verificat încă dacă în camere existau aeroterme.

Șapte specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani s-au deplasat la București în vederea întocmirii unei expertize referitoare la incendiu.

Specialiștii, conduși de către directorul general al INSEMEX, George Artur Găman, vor face o cercetare la fața locului, în cadrul căreia vor fi prelevate probe și vor fi solicitate o serie de documente necesare pentru întocmirea unei expertize tehnice în cazul incendiului, relatează Agerpres.

Raed Arafat a declarat vineri seara, la Antena 3, că pavilionul de la "Matei Balș" unde a izbucnit incendiul avea aviz de la pompieri, dar nu și autorizație: 

”La controlul din noiembrie, colegii de la ISU București au stabilit clar lipsa autorizației și a fost dat un avertisment în acest sens. Dar, vreau să se înțeleagă încă un lucru: existența autorizației, poate că, chiar și dacă era autorizat nu împiedica apariția acestei tragedii.  Trebuie să știm foarte clar că autorizația este, de fapt, o atestare din partea pompierilor că respectă toate condițiile de prevenire, dar asta nu înseamnă că garantează. Niciodată nu garantează că nu va fi un incident sau un incendiu”.

Incendiu la Spitalul ”Matei Balș” din București-Controverse privind căldura/Raport privind nereguli

Mai mult pe EurActiv »