Banca Europeană de Investiții (BEI) a semnat un Acord de servicii de consiliere cu Ministerul Sănătății din România, în valoare de 1,5 milioane de euro, având ca scop facilitarea pregătirii proiectelor în vederea construirii a trei spitale regionale.

Construirea noilor spitale propuse este inclusă în Strategia României pentru sectorul sănătății și în Programul Operațional Regional pentru perioada 2014–2020. Ele fac parte dintr-o rețea strategică ce numără opt spitale regionale.

"Experții BEI vor consilia România asupra modului în care serviciile medicale pot fi îmbunătățite în țară. Suntem interesați să sprijinim realizarea de facilități ultramoderne, adică tipul de asistență desănătate pe care cetățenii UE din secolul XXI o merită”, a declarat vicepreședintele BEI Vazil Hudák, responsabil pentru servicii de consiliere, adăugând că România va beneficia de asistență prin intermediul Platformei europene de consiliere înmaterie deinvestiții (EIAH - European Investment Advisory Hub), parte a Planului de investiții pentru Europa lansat în 2014.

Vicepreședintele CE Jyrki Katainen a declarat, la rândul său, că angajamentul Comisiei este de a se asigura că Planul de investiții aduce beneficii tuturor celor 28 de state membre.

"Acordul de astăzi dintre Platforma de consiliere și Guvernul României va oferi asistența tehnică specializată necesară la nivel local pentru pregătirea construirii a trei noi spitale în România. Acesta este un exemplu concret alobiectivului de a mări, în viitor, acoperirea geografică pe care o are Planul de investiții, în special în țările incluse în politica de coeziune", a mai declarat Katainen.

Precizând că "succesul oricărui proiect de investiții depinde în mod direct de modul în care este pregătit, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că Banca Europeană de Investiții este partenerul de care are nevoie România "pentru a pregăti în mod adecvat cele mai importante trei proiecte de investiții din sectorul sănătății românesc: spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova".

În ultimii 35 de ani nu au fost construite noi unități spitalicești importante în România. Cele trei noi facilități planificate sunt amplasate în mod strategic, pentru a avea o arie de acoperire cât mai mare.