UPDATEBilanțul violențelor de la protestul pro-Georgescu: 13 jandarmi răniți și 11 dosare penale

Jandarmeria a transmis luni un bilanț al violențelor de duminică seară din Centrul Vechi al Capitalei, acolo unde așa-ziși susținători ai lui Călin Georgescu s-au luat la bătaie cu forțele de ordine și au atacat jurnaliști.
UPDATE
+++
Jandarmeria Română a sesizat organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de ultraj, constând în lovirea unui jandarm din dispozitivul de ordine cu o piatră în cap, de către o persoană din mulțime. Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, care a început urmărirea penală cu privire la o infracțiune de ultraj.
Ulterior, urmărirea penală a fost extinsă cu privire la 12 infracțiuni de ultraj, constând în agresarea, în aceleași împrejurări, a altor 12 jandarmi, loviți cu obiecte contondente aruncate din mulțime în dispozitivul de ordine.
Totodată, s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tulburare a ordinii și liniștii publice și distrugere. S-a avut în vedere că, pe prin agresiunile exercitate asupra jandarmilor și prin incendierea unor bunuri, prin distrugerile provocate societăților comerciale din zonă, pavajului și mobilierului stradal, dar și a unui autovehicul aparținând unei televiziuni, au fost tulburate ordinea și liniștea publică.
Organele de urmărire penală au audiat în calitate de persoane vătămate 9 jandarmi, dintre care 7 au fost examinați și medico-legal la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”. Două dintre persoanele vătămate au necesitat spitalizare.
Au fost identificate 8 persoane dintre cele cu privire la care există indicii că au exercitat acțiunile violente descrise mai sus, urmând ca mijloacele de probă ce vor fi administrate să clarifice contribuția acestora.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București, cu sprijinul DGPMB – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Grupuri Infracționale Violente și Jandarmeriei Române, efectuează cercetări în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor ce au săvârșit infracțiunile arătate mai sus.
Urmărirea penală se efectuează cu privire la fapte, până în acest moment nefiind aduse acuzații unor persoane. Vor reveni cu informații în măsura în care situația o va impune.
+++
Potrivit jandarmilor, peste 500 de persoane au fost legitimate în zona protestului, iar în baza filmărilor operative și a celor din spațiul public urmează să fie identificate și probate persoanele care au comis fapte antisociale noaptea trecută.
În urma violențelor, 13 jandarmi au fost răniți. Forțele de ordine s-au ales cu lovituri în zona cervicală, traumatisme cranio-facial, traumatise la genunchi și contuzii la gleznă. Patru dintre jandarmi sunt încă internați în spital.
De asemenea, s-au întocmit trei acte de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii a 11 fapte penale pentru ultraj (patru autori), tulburare a ordinii și liniștii publice (patru fapte) și distrugere (trei autori).
S-au dat și amenzi de 3.200 de lei.
Jandarmeria face apel la presă și oameni ca, dacă au filmări de la violențele de duminică seară, să le trimită pe adresa spcfa@jandarmeriabucuresti.eu, pentru a fi analizate de structurile de specialitate și puse la dispoziția organelor abilitate.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Octavian Dan, a transmis că șapte protestatari au fost extrași din mulțime au fost duși la secție pentru a fi audiați, iar nouă jandarmi au fost audiați și ei în calitate de victime și patru în calitate de martori.
Printre pagube se numără vitrine ale teraselor din Centrul vechi, mobilier stradal, pavaj pietonal pietonal și o mașină a televiziunii Digi24, răsturnată de protestatari.
Protestatarii au mai incendiat coșuri de gunoi și copaci.
Comentarii