Vaticanul anunță că va pleda pentru abolirea pedepsei cu moartea în întreaga lume. Papa Francisc a argumentat inițiativa prin faptul că pedeapsa capitală neagă demnitatea umană.

Catehismul Bisericii Catolice a fost actualizat pentru a reflecta schimbarea doctrinei, relatează Deutsche Welle.

"În consecință, Biserica învață, în lumina Evangheliei, că pedeapsa cu moartea este inadmisibilă, deoarece este un atac asupra inviolabilității și demnității persoanei. Biserica va acționa cu hotărâre pentru abolirea ei la nivel mondial", se arată în Catehismul revizuit.

Anul trecut, Papa Francisc și-a anunțat intenția de a schimba în mod oficial doctrina Bisericii Catolice cu privire la pedeapsa cu moartea, spunând că pedeapsa cu moartea reprezintă uciderea voluntară a unui om, care este "sacru în ochii creatorului indiferent de condiții".

Mulți credincioși din SUA, unde pedeapsa cu moartea se aplică în unele state, se opun modificării doctrinei.

Cardinalul Luis Ladaria, șeful departamentului privind doctrina de la Vatican, susține că e vorba de o evoluție care nu contrazice opinia de până acum a Bisericii.

"Dacă situația politică și socială din trecut a făcut ca pedeapsa cu moartea să fie un mijloc acceptabil pentru protejarea binelui comun, astăzi înțelegem mai bine faptul că demnitatea unei persoane nu se pierde nici după comiterea celor mai grave infracțiuni", a precizat Ladaria.