Liderii celor mai importante două biserici din România au comentat protestele din ultimele zile și au transmis că lupta anticorupție trebuie continuată.

Societatea românească este foarte tulburată în aceste zile, deoarece există un conflict între instituții majore ale statului și, ca atare, o polarizare în rândurile populației, se arată într-un comunicat transmis de Biserica Ortodoxă Română.

În timp ce își reafirmă neutralitatea politică, Biserica spune că nu este indiferentă în plan social, ci „receptează orientările sau dorințele majore ale poporului: dreptatea socială, diminuarea sărăciei și creșterea nivelului de trai”.

„În acest sens, trebuie continuată lupta anticorupție, iar cei vinovați trebuie sancționați, deoarece hoția și furtul degradează societatea în plan moral și material”.

Totodată, adaugă BOR, lupta împotriva corupției nu trebuie folosită în scopuri politice partinice, iar "sancționarea și folosirea penitenciarelor nu trebuie confundată cu exterminarea, deoarece scopul acestora este îndreptarea și reintegrarea socială a celor care recunosc și regretă faptele rele pe care le-au săvârșit."

Mesajul transmis de biserică vine după ce Patriarhul Daniel a făcut un „îndemn la rugăciune” în care spune că „adesea există violență și tulburare și pentru că oamenii nu mai adună în sufletul lor pacea care vine de la Dumnezeu și care pacifică patimile egoiste ca abuzul de putere și de profit material fără limite”.

Potrivit mesajului postat pe pagina de Facebook a agenției de presă a Patriarhiei (Basilica), PF Daniel spune că, „în contextul lumii de astăzi, frământată de neînțelegeri și războaie, avem nevoie mai mult ca oricând de făcători de pace, adică de toți aceia care pot preveni sau aplana conflictele între oameni, în societate sau între popoare”.

Într-un alt mesaj de pe pagina de socializare, PF Daniel adaugă că „pacea și bucuria sunt două daruri Dumnezeiești care trebuie primite cu recunoștință, ele trebuie căutate și cultivate. Când omul nu mai are pace în suflet, în familie, când nu mai există pace în societate, toate se tulbură, toate se întristează, ajung în stare de confuzie”.

Liderul Bisericii Romano-Catolice este chiar mai direct într-un mesaj publicat joi pe pagina oficială de Facebook a Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

„Urmăresc cu îngrijorare evenimentele din ultimele zile din țara noastră. În spațiul public au reapărut frecvent cuvintele ‘minciună’, ‘corupție’, ‘șmecherie’, iar gândul m-a dus imediat la ce am spus după tragedia de la Colectiv: ‘Noi înghițim foarte ușor neglijențele, corupția, minciuna, șmecheria, și toate acestea ni se par că sunt nimicuri”, spune IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București.

„Nu am făcut mare lucru până acum ca să schimbăm ceva – nu numai noi, Biserica, dar toată lumea: și voi, și noi, toți -, că nu am protestat atunci când am întâlnit și minciuna și corupția și neglijența, indiferența. Căci acestea, la un moment dat, pot fi criminale”.

„În aceste zile de tensiune, Acțiunea Catolică din România a lansat o invitație la rugăciune pentru țară, inițiativă pe care am aprobat-o și pe care o susțin. Vă îndemn, așadar, să vă rugați pentru poporul nostru și pentru binele societății românești. Cu tot respectul, îi rog pe cei care protestează pe străzi să o facă în mod pașnic; iar pe cei din partidele politice și din instituțiile Statului îi rog să se gândească numai la binele poporului nostru și la viitorul țării”, a mai comentat Ioan Robu.

La protestele din București din Piața Victoriei de joi seara a fost prezent un călugăr, venit de la Constanța să manifesteze "pentru că au vrut să ne fure libertatea".