Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, vineri, că România are asigurat stocul de vaccin antirujeolic până la sfârșitul lui 2017, iar că în cursul acestei săptămâni au fost transmise în teritoriu alte 109.000 de doze, scrie Agerpres.

"Vaccinul ROR a ajuns la Unifarm zilele trecute și am semnat alaltăieri ordinul. Au fost transmise în teritoriu 109.000 doze. Mai vin cele 10.000 pe care le-am adunat de la depozitele din țară și am identificat o cantitate de 300.000 de doze. Între timp și celălalt producător s-a mobilizat", a spus Bodog.

Ministrul Sănătății a precizat că a solicitat OMS să repartizeze vaccin antirujeolic în România și a primit un răspuns favorabil, astfel încât să fie asigurat necesarul de vaccin pentru tot acest an.

"Am făcut apel la Organizația Mondială a Sănătății să mobilizeze resurse de vaccin în România, pentru că epidemia de rujeolă nu este o epidemie doar a României. Știm foarte bine că epidemia nu are granițe. Nu stă la frontiere să-și prezinte pașaportul. Rujeola poate trece și în țările vecine, motiv pentru care s-au mobilizat stocuri alocate altor țări europene pe care le-au adus spre România și, noi, în momentul de față, suntem în procedură să le achiziționăm. Aceste doze vor asigura necesarul de vaccin rujeolic al României pentru tot anul", a afirmat Bodog, citat de Agerpres.

"Aceste stocuri au rolul de a asigura copiii din România că în situații de epidemie suntem pregătiți să acționăm", a mai spus Ministrul Sănătății.

Bodog a ținut să precizeze și că a fost constituit un comitet interministerial pe care-l coordonează, pentru a se analiza toate modificările legislative și procedurile făcute astfel încât să nu se mai ajungă în situații similare cu cea de acum și că noua lege a vaccinării prevede constituirea unui stoc pentru minimum șase luni, stoc care în prezent, din punct de vedere legal, nu se putea constitui.

Concret, Guvernul a aprobat, în ședința de joi, înființarea nu a una, ci două structuri cu atribuții în soluționarea crizei vaccinurilor și aprovizionarea continuă și la timp cu dozele necesare, care vor funcționa la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătății.

Demisia?

Președintele executiv al PMP Eugen Tomac a cerut, vineri, printr-un mesaj pe Facebook, demisia urgentă a ministrului Sănătății, Florian Bodog, pe motivul că acesta nu a fost în stare să ia "decizii imediate pentru a debloca o criză", fapt ce "denotă incompetență și/sau ignoranță".

"Vom construi spitale noi. Românii se vor trata în țară în condiții sigure, la fel ca în Occident. Vom mări bugetul Ministerului Sănătății". Cu acestea și multe alte lozinci a defilat PSD în campanie. La doar jumătate de an de la alegerile parlamentare, toate au fost aruncate la coșul promisiunilor electorale.

Pentru PSD e mai important circul. În loc să se ocupe de problemele reale ale cetățenilor, ei creează comisii care să facă valuri pentru nimic. România nu avea nevoie de o comisie de anchetă pentru a-l umili din nou pe Geoană. Ce a fost în 2009 nu mai poate schimba cu nimic viața de zi cu zi a românilor.

În schimb, ar fi fost mult mai necesară o comisie care să ancheteze de ce ne mor copii în spitale nevaccinați. Aceasta este prioritatea României, nu circul de prost gust generat de Dragnea.

Urmăresc șocat cum ministrul Sănătății ne vorbește despre proceduri și evaluări, în timp ce ființe nevinovate mor din cauza corupției și a incompetenței din sănătate. Ministrul Bodog trebuie să demisioneze de urgență. A nu fi în stare să iei decizii imediate pentru a debloca o criză denotă incompetență și/sau ignoranță. Prin urmare, trebuie să pleci, iar Dragnea să-și asume acest eșec cu consecințe dramatice", este de părere Tomac.