Sfântul Sinod al BOR se va întruni în zilele de 17 și 18 august pentru a analiza măsurile care se impun în cazul Episcopului Hușilor, filmat în ipostaze compromițătoare, convocarea neputând fi realizată în perioada postului Adormirii Maicii Domnului.

Până la organizarea Sinodului, va fi convocată Comisia pentru statut și regulamente a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în zilele de 27 și 28 iulie, conform unui comunicat de presă transmis luni de Patriarhia Română, relatează Mediafax.

Reprezentanții Patriarhiei precizează că cercetările disciplinare ale preoților nu pot fi făcute în perioada în care este post.

"Fixarea acestor date ține cont de prevederile statutare și regulamentare care nu permit cercetări disciplinare în posturi, inclusiv postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), precum și de necesitatea unui cvorum de 2/3 din membrii Sinodului Permanent pentru validitatea ședințelor de lucru ale acestuia”, arată Patriarhia.

Până la luarea unei decizii de către Sfântul Sinod, Episcopul Hușilor, Cornelui Bârlădeanu poate sluji, potrivit reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB).

Pe 30 iunie, procurorii DNA Iași i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, și Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, județul Vaslui, pentru că l-ar fi șantajat pe Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu.

DNA susține că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost șantajat de trei preoți cu materiale presupus compromițătoare, cerând în schimb funcții și bani, iar surse judiciare declarau atunci corespondentului Mediafax că persoana șantajată este Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeau.

Reprezentanții Episcopiei Huși au declara săptămâna trecută că imaginile ar fi, potrivit episcopului, trucate. Un răspuns asemănător a venit și din partea avocatului Episcopului Corneliu Bârlădeanu.