Sfântul Sinod al BOR se va întruni în zilele de 17 şi 18 august pentru a analiza măsurile care se impun în cazul Episcopului Huşilor, filmat în ipostaze compromiţătoare, convocarea neputând fi realizată în perioada postului Adormirii Maicii Domnului.

Până la organizarea Sinodului, va fi convocată Comisia pentru statut şi regulamente a Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în zilele de 27 şi 28 iulie, conform unui comunicat de presă transmis luni de Patriarhia Română, relatează Mediafax.

Reprezentanţii Patriarhiei precizează că cercetările disciplinare ale preoţilor nu pot fi făcute în perioada în care este post.

"Fixarea acestor date ţine cont de prevederile statutare şi regulamentare care nu permit cercetări disciplinare în posturi, inclusiv postul Adormirii Maicii Domnului (1-14 august), precum şi de necesitatea unui cvorum de 2/3 din membrii Sinodului Permanent pentru validitatea şedinţelor de lucru ale acestuia”, arată Patriarhia.

Până la luarea unei decizii de către Sfântul Sinod, Episcopul Huşilor, Cornelui Bârlădeanu poate sluji, potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB).

Pe 30 iunie, procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pentru că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu.

DNA susţine că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost şantajat de trei preoţi cu materiale presupus compromiţătoare, cerând în schimb funcţii şi bani, iar surse judiciare declarau atunci corespondentului Mediafax că persoana şantajată este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

Reprezentanţii Episcopiei Huşi au declara săptămâna trecută că imaginile ar fi, potrivit episcopului, trucate. Un răspuns asemănător a venit şi din partea avocatului Episcopului Corneliu Bârlădeanu.