Oraşele Bratislava şi Milano sunt favorite să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, au precizat joi mai mulţi oficiali europeni citaţi de publicaţia The Financial Times.

Candidatura slovacă este văzută de oficialii europeni citaţi de Financial Times ca fiind cea mai puternică din Europa Centrală şi de Est, o regiune slab reprezentată privind agenţiile UE.

Slovacia, membră a zonei euro, este privită de Bruxelles drept bastionul unui sentiment proeuropean într-o regiune din ce în ce mai ostilă integrării UE. Experţii europeni avertizează asupra unui posibil conflict dacă minimum o agenţie nu va desemnată pentru una dintre cele zece ţări din Europa Centrală şi de Est care au aderat la UE începând cu 2004, relatează Mediafax.

Comisia Europeană a evaluat ofertele depuse, printre care şi cea a României, fără a face o clasificare a oraşelor candidate în funcţie de îndeplinirea criteriilor. Decizia finală privind găzduirea AEM este aşteptată la 20 noiembrie, în urma unui vot secret.

Europarlamentarul român Maria Grapini a declarat, pentru Mediafax, că evaluarea proiectului României pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului a fost contestată după ce Comisia Europeană a făcut greşeli de evaluare tehnică.

Maria Grapini spune că, după părerea sa, votul va fi unul politic, şi nu unul care să ţină cont de calitatea proiectelor depuse, în acest caz, ţara noastră având un proiect "bun".

Şi eurodeputatul Claudiu Ciprian Tănăsescu a anunţat pe Facebook că a sesizat Comisia Europeană referitor la eroarea făcută în detrimentul candidaturii României pentru EMA: "În aceste zile este important să încercăm repararea acestui eveniment, pe care, până la proba contrarie, sunt dispus să îl privesc ca pe «un accident»! În consecinţă, prin procedura ce o am la îndemână, aceea a interogării Comisiei Europene, am sesizat deja CE asupra acestui aspect şi i-am întrebat despre cum intenţionează să repare eroarea grosolană, făcută în evaluarea candidaturii României".

Pe de altă parte, unii europarlamentari români critică întârzierea cu care ţara noastră a încercat să facă lobby pentru acest proiect. (Detalii, aici)