De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile în urma cărora anumite minorități au avut de suferit, a declarat Daniel Breaz, cu prilejul comemorării victimelor Holocaustului Romilor, relatează RFI.

"Dacă nu greșesc, cred că sunt 17 sau 18 minorități care trăiesc în momentul de față în România, trăiesc aici și împreună cu noi românii, populația majoritară, participă la dezvoltarea acestei țări și la tot ce este normal să se întâmple într-o țară europeană...De-a lungul timpului au fost și momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute ... anumite minorități au avut de suferit, ceea ce ne face să găsim momente cum este cel de astăzi, prin care readucem în atenția, nu doar a românilor , ci a întregii națiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorități", a declarat Daniel Breaz, ministru al Culturii și interimar la Educație, în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, la Monumentul Holocaustului din București.

"Este un mod de a evita a spune lucrurilor pe nume, de a spune că da, România a făcut parte din statele care au deportat evrei și romi spre moarte, care a avut o politică eugenistă dusă până la un punct. Nu au reușit să o facă pe etnică absolută. Nu se pune problema. Am văzut comentarii de acest tip. Au participat, au fost parte din statele care și-au propus să extermine romii și evreii și alte grupuri sociale sau politice. E un mod de a te raporta la trecut ca și cum a  fost ceva, dar nu a fost. Suntem aici să comemorăm ceva ce ăia de la Uniunea Europeană ne-au spus să comemorăm. Noi nu prea credem. Sau credem, dar nu contează prea mult. Important este că acum suntem fericiți împreună și ne iubim. Și asta pentru că avem un consilier docil în Guvernul României care execută orice ordin politic", a declarat pentru RFI activistul rom Ciprian Necula.