Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține, cu ocazia Zile Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei, că din 2011 și până acum numărul beneficiarilor de de ajutor social a scăzut de la 400.000 la 150.000.

"Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei, marcată în fiecare an în data de 17 octombrie, ne găsește în acest an la o răscruce de drumuri, marcată puternic de efectele pandemiei Covid 19, de războiul din Ucraina, de criza economică și de cea energetică. Conștienți de faptul că cele mai afectate persoane vor fi tocmai cele care astăzi sunt deja în stare de vulnerabilitate, încercăm să găsim soluții de intervenție rapidă pentru a veni în sprijinul acestor oameni. Așa au apărut, dincolo de formele de sprijin acordate în mod obișnuit (ajutor social, alocație pentru susținerea familiei, ajutoare pentru încălzire și supliment pe tot parcursul anului), pachetul social constând în ajutorul acordat în luna ianuarie pensionarilor cu pensii de până la 1.600 lei ca diferență până la 2.200 lei, ajutorul în cuantum de 700 de lei acordat în luna iulie pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilittați și voucherele sociale în valoare de 250 de lei", a transmis Budăi printr-un mesaj pe Facebook.

El adaugă că, din păcate, sărăcia nu este doar monetară, iar acest fenomen necesită o intervenție cu mult mai amplă, care înseamnă creșterea șanselor copiilor să urmeze cursurile de învățământ, educarea părinților din aceste categorii vulnerabile, astfel încât să-și trimită copiii la școală nu doar pentru a primi o alocație sau o masă, ci mai ales pentru a le da o șansă pentru viitor.

"Prin urmare, pentru că soluțiile de intervenție financiară trebuie dublate de o serie întreagă de alte măsuri din domeniile educației, sănătății și locuirii, am decis ca în Legea venitului minim de incluziune să combinăm partea de beneficii acordate cu cea de servicii asigurate. Astfel, oricine solicită acordarea venitului minim de incluziune, automat va fi înscris și ca solicitant de servcii sociale, dar și ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, iar autoritățile sunt obligate să pregătească planuri de acțiune comunitară pentru sprijinirea acestor categorii de persoane", a adăugat ministrul.

Marius Budăi a mai punctat și că, deși lupta cu sărăcia nu este ușoară și uneori pare că este în zadar, "cifrele ne dau curaj".

"Dacă în anul 2011 aveam 400.000 de beneficiari de ajutor social, astăzi am ajuns la 150.000 și vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit, zi de zi, pentru a-i scoate pe semenii lor din sărăcie", a conchis el.