Ministerul Turismului de la Sofia estimează că se vor înregistra cel putin 4,5 milioane de rezervări turistice și un sezon mai bun față de vara lui 2022,ceea ce va aduce Bulgariei venituri de cel puțin 4,5 miliarde de leva (circa 2,25 miliarde euro).

În mod tradițional, majoritatea bulgarilor vor alege sejur cu cazare - peste 2 milioane de turiști, sunt bune și previziunile legate de turiștii de pe piața românească - peste 600.000, scrie 24 Chasa. Deosebit de favorabil evoluează și situația de pe piețele polonă și germană, a arătat Ministerul Turismului. Se așteaptă un interes mare și din Marea Britanie (peste 150.000 de turiști), la fel și din Cehia.

"Așteptările noastre pentru vară sunt destul de optimiste și avem motive pentru asta, pentru că vara trecută am încheiat cu 4,4 milioane de rezervări, iar astfel ne apropiem de anul 2019, adică înainte de COVID, care a avut peste 4,6 milioane de rezervări”, a spus, într-un interviu pentru BTA, ministrul adjunct al turismului de la Sofia, Irena Gheorghieva.

Ea a anunțat că Bulgaria vrea acum să ajungă la rezervările de anul trecut, chiar să le depășească, iar, dacă vor fi bune și rezervările last-minute, se va depăși chiar și numărul de 4,6 milioane de rezervări din 2019.

"Aceste așteptări se bazează pe zborurile programate pe aeroporturile de pe litoralul bulgăresc, pentru că în acest moment există o creștere de 18,5% a zborurilor planificate din Germania pe aeroporturile din Varna și Burgas”, a spus Gheorghieva.

Se așteaptă ca cetățenii bulgari să reprezinte din nou cel mai mare număr de turiști, vor fi mai multe vizite și din România, care e deosebit de activă privind rezervările last-minute, există așteptări similare și pentru piața poloneză.

"Comparativ cu sezonul estival de anul trecut, se constată o îmbunătățire pe piața germană”, a spus ministrul adjunct a turismului. "Piețele din Ucraina, Rusia și Belarus nu sunt încă pe deplin înlocuite”, a subliniat Gheorghieva.

Potrivit spuselor sale, acest lucru se realizează oarecum prin activitatea intensă de pe piața internă, apoi în România, Polonia, Marea Britanie, de unde se așteaptă rezervări foarte bune pentru vara lui 2023.

"Este de așteptat ca prețurile umbrelelor și șezlongurilor pe litoralul bulgăresc al Mării Negre în această vară să fie apropiate de cele de anul trecut. În fiecare an, prețurile de închiriere și taxele de concesiune sunt indexate cu inflația din anul precedent, cu 15,3 la sută, iar cu acest procent vor fi majorate sumele plăților către stat de către concesionari și cei ce au închiriat plajele”, a spus viceministra Gheorghieva.

Ea a precizat că nu ar trebui să se aștepte lumea ca prețurile accesoriilor de plajă să fie majorate automat cu acest procent, deoarece în urma discuțiilor de la minister cu concesionarii, ei sunt convinși că sectorul va depune eforturi pentru a amortiza cheltuielile cu care să se asigure o ofertă la prețuri similare cu cele de anul trecut pentru umbrele și șezlonguri.

Prețurile maxime pentru umbrele și șezlonguri, conform contractelor de concesiune și închiriere care sunt deja în vigoare, variază și încep de la 1 leva cu TVA pentru o umbrelă sau șezlong pentru plaja Primorsko - Central, 1,20 leva cu TVA pentru plaja Burgas - Nord 2, 2 leva cu TVA pentru plaja Kabakum - Nord și 3,60 leva cu TVA pentru plajele Obzor - Sud și Pomorie - Central.

"În general, din câte avem prin contracte, prețurile maxime pentru umbrelă și șezlong sunt între 5 - 7 leva (prețurile includ TVA) pentru aproximativ 50 de plaje, între 8 -10 leva la aproximativ 60 de plaje, iar între 11 și 15 leva sunt cinci plaje”, a rezumat ministrul adjunct al turismului.

"În prezent, există 97 de plaje nepăzite, dintre care 19 sunt în regiunea Dobrici, 25 - în regiunea Varna, și 53 - în regiunea Burgas”, a spus viceministra și a precizat că acum se finalizează procedurile de licitație organizate de minister în martie și aprilie, urmând să fie încheiate contracte cu câștigătorii, iar în acest sens se așteaptă că numărul plajelor nepăzite să fie redus semnificativ.

"La 1 iunie se va ști câte plaje vor fi nepăzite în această vară, când începe sezonul de vară”, a spus viceministrul.Sezonul turistic estival din Bulgaria a fost deschis oficial la 21 mai, la ora 11:30, în stațiunea „Sf. Constantin și Elena”, în cadrul aniversării a 115 ani de la înființarea celei mai vechi stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Manifestările au loc cu sprijinul Ministerului Turismului și al Primăriei Varna.

Deschiderea oficială a Verii 2023 a avut loc sub patronajul miniștrilor turismului și afacerilor externe, în prezența unui număr mare de invitați, oficialități, miniștri, deputați, reprezentanți ai corpului diplomatic, precum ai organismelor locale de autoguvernare și cu organizații din domeniu.

Sursa: RADOR