Chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, de la „Marie Curie”, suspectat de experimente neautorizate pe copii și acuzat de luare de mită se află în arest la domiciliu pentru 30 de zile după ce Tribunalul București a respins cererea de arestare preventivă.

UPDATE În referatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului se arată că medicul Gheorghe Brunei reprezintă un pericol concret pentru starea de sănătate sau chiar pentru viața pacienților săi minori, multe dintre operațiile făcute de el având caracter de experiment și nerespectând procedurile în materie, având în vedere că victimele se află într-o stare de sănătate precară pe care inculpatul, prin acțiunile sale intenționate, a agravat-o, scrie Agerpres.

În plus, procurorii mai spun că chirurgul ortoped Gheorghe Burnei îi obliga pe părinții copiilor operați de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanțele cu familia în străinătate și deplasările la congrese, potrivit News.ro.

Burnei folosea atât proteze omologate, cât și dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecționate artizanal de cunoștințe ale medicului de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului București.

"Acestea sunt confecționate de cunoștințe ale inculpatului la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică și Tehnica Măsurării. Din verificări rezultă că nu există nicio legătură oficială (contract) între Spitalul 'Marie Curie' și acest institut. În legătură cu această ultimă categorie arătăm că acestea nu sunt omologate și nici adecvate uzului medical, inculpatul efectuând experimente pe copii. În categoria experimentelor pe copii sunt incluse și intervențiile chirurgicale efectuate cu oase de vită fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC", se arată în referat.

Procurorii Parchetului Tribunalului București au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că părinții copiilor care ajungeau la Gheorghe Burnei pentru corectarea unor deficiențe fizice erau convinși de acesta de necesitatea intervenției chirurgicale, deși de multe ori medicul îi mințea și le prezenta o situație mult mai gravă.

"Inculpatul are o mare capacitate de a convinge și manifestă multă siguranță de sine, susținând de multe ori că este singurul din lume care poate face astfel de operații. În acest sens folosește numai afirmații categorice, nu lasă nici un pic de loc la îndoială și nu le prezintă părinților o situație reală. În acest sens, în multe cazuri, după consultații inculpatul prezintă în mod mincinos părinților o situație mult mai gravă a afecțiunilor copiilor decât este în realitate, convingându-i astfel de necesitatea intervenției chirurgicale”, au scris procurorii în referat.

După ce le punea copiilor diagnosticul, în multe cazuri fără ca afecțiunile să existe, pentru a-i determina pe părinții acestora să-i să dea bani sau să accepte doar protezele recomandate de el, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, în mod repetat, fără a efectua nicio intervenție chirurgicală, potrivit anchetatorilor.

"Îi convinge pe părinți de dificultatea obținerii protezelor sau dispozitive medicale și le impune părinților să le achiziționeze pe cheltuiala lor de la SC A. SRL, cu administratorul căreia, G.M., se află în relații apropiate, amenințându-i că nu le va opera copilul dacă nu se conformează”, susțin procurorii.

Anchetatorii au stabilit, în baza facturilor găsite la firmă și a declarației date de administratorul societății, că acesta i-a plătit lui Gheorghe Burnei și familiei medicului mai multe deplasări în străinătate în vacanță sau pentru participarea la congrese.

Burnei le asundea părinților copiilor faptul că Spitalul "Marie Curie” asigură gratuit dispozitive medicale pentru copiii care trebuie operați, pentru a putea astfel să le solicite bani pe protezele recomandate de el, mai spus anchetatorii.

"Multe dintre intervențiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente și nu respectă procedurile în materie. În multe cazuri consecințele sunt agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenția chirurgicală. Unele din aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vieții. Există cazuri în care unii copii se puteau deplasa sau mișca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta în timp cu o intervenție minimă (și nu neapărat de natură chirurgicală) care în urma intervenției inculpatului au rămas cu infirmități grave, uneori permanente. Pentru a remedia aceste consecinte copiii necesită operații suplimentare care sunt efectuate la alt spital din țară sau din străinătate”, au mai scris procurorii în referat.

Numeroase intervenții nu sunt adecvate problemelor medicale pe care le au copiii, iar pentru unii inculpatul inventează probleme de sănătate inexistente în realitate și efectuează intervenții chirurgicale cu mult disproporționate în raport cu problema reală, precizează procurorii.

"Efectuează intervenții chirurgicale și acolo unde acestea nu se impun în raport cu situația sau cu vârsta copilului implantează sisteme și proteze care nu sunt necesare sau le implantează greșit. Multe dintre intervențiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente și nu respectă procedurile în materie. În multe cazuri consecințele sunt agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenția chirurgicală. Unele dintre aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vieții. Există cazuri în care unii copii se puteau deplasa sau mișca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta în timp cu o intervenție minimă (și nu neapărat de natură chirurgicală), care în urma intervenției inculpatului au rămas cu infirmități grave, uneori permanente", se spune în document.

Totodată, procurorii menționează că medicul preleva de la pacienții copii, fără consimțământul aparținătorilor, țesut osos și ligamente fără respectarea "celor mai elementare norme în vigoare în acest domeniu".

"Cu ocazia percheziției acestea au fost descoperite în condiții total improprii — în congelatorul unui frigider de uz casnic situat într-un spațiu comun. Alături de aceste țesuturi se găseau mâncare, băuturi alcoolice, diferite alte produse alimentare. Aceste țesuturi nu au fost verificate din punct de vedere bacteriologic și viral, fiind total improprii transplantării ulterioare, nu au fost ambalate, conservate, deși spitalul și inculpatul aveau aceste obligații legale. Din primele date, țesuturi astfel prelevate și păstrate au fost deja folosite ca transplant pentru alți copii, cele descoperite la percheziție urmând a avea o destinație similară", se mai precizează în referatul anchetatorilor.

Anchetatorii au precizat că, dacă părinții nu realizau că le-a fost supus copilul unui experiment eșuat, Burnei continua să îi opereze sub pretextul că le remediază operațiile, dar în realitate continua experimentele.

"Avem în vedere numeroasele declarații ale părinților copiilor care au suferit intervenții chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutățit considerabil în urma intervențiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă și chiar până la paralizie. (...) Cu toate acestea, inculpatul nu îți asumă nicio responsabilitate și, atunci când părinții îl confruntă, devine violent verbal și aruncă, în mod fals, asupra părinților deja greu încercați o vină suplimentară", arată procurorii.

+++

Tribunalul București a respins, la sfârșitul săptămânii, cererea procurorilor de arestare preventivă a chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală și a dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de luare de mită și suspectat de experimente neautorizate pe copii, după ce și-a petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arestul Poliției Capitalei, scrie News.ro.


Decizia luată duminică de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București nu este definitivă și poate fi contestată atât de procurori, cât și de Gheorghe Burnei la Curtea de Apel București, care va decide dacă medicul va rămâne în arest la domiciliu, va fi arestat preventiv sau cercetat sub control judiciar.

Medicul Gheorghe Burnei a fost reținut de procurorii Parchetului Tribunalului București, sâmbătă noaptea, pentru 24 de ore, după ce l-au audiat mai multe ore și au făcut percheziții la secția de Ortopedie a Spitalului „Marie Curie” și la locuința acestuia.

Decizia Tribunalului București de a-l plasa pe medicul Burnei în arest la domiciliu a fost luată deși anchetatorii care au făcut percheziții ar fi găsit în congelatorul unui frigider din secția de Ortopedie de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, în care angajații își țineau mâncarea, pungi cu fragmente de os de la copii mici, unele probabil de cinci ani.

Un reprezentant al Agenție Naționale de Transplant a fost chemat la spital pentru a vedea unde erau ținute oasele de copii care erau folosite la alți copii, lucru pe care l-ar fi recunoscut și Gheorghe Burnei, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro.

Chirurgul ortoped ar fi implantat unor copii dispozitive din ceramică neomologate, fragmente de oase de vită și bucăți din filtre de tanc, iar în unele cazuri ar fi folosit șuruburi luate din comerț, scrie News.ro.

Burnei le spunea părinților copiilor care veneau la el că este singurul medic din lume care poate face anumite operații, dădea impresia că este mereu ocupat și că dacă acceptă un caz este un privilegiu, iar în unele cazuri recomanda intervenția chirurgicală, deși știa că unele deficiențe fizice nu puteau fi corectate.

Medicul nu ar fi cerut direct bani pentru operații, dar i-ar fi interna pe copii mult timp, în mod repetat, și ar fi amânat intervențiile chirurgicale până când i-ar fi determinat pe părinții acestora să îi dea bani.

În unele situații, deși nu era nevoie de implantarea unor proteze sau dispozitive medicale, medicul le-ar fi spus părinților că trebuie făcut implant pentru corectarea unor deficiențe fizice, motivele reale fiind fie să obțină bani pentru acele proteze, fie să facă experimente.

Burnei le-ar fi spus părinților că protezele sunt greu de obținut și le-ar fi condiționat intervenția chirurgicală de cumpărarea acestora de la firma cu care el colabora, Argonmed SRL, deși dispozitive medicale erau asigurate gratuit de către spital în astfel de cazuri.

Chirurgul ortoped ar fi folosit atât dispozitive medicale omologate, cât și unele create special pentru el, care însă nu erau omologate, iar la unele intervenții chirurgicale, fragmente din oase de vită fierte și bucăți din filtre de tanc de armată, dar și șuruburi pe care le lua din comerț, mai scriu sursele citate.

De altfel, la percheziții au mai fost găsite plăci metalice folosite pentru a fixa bucăți de oase rupte care erau ținute în pungi folosite în comerț.

Uneori, problemele de sănătate erau inventate de medicul Gheorghe Burnei, iar în unele cazuri ar fi implantat dispozitive greșit.

Anchetatorii mai au date că unele intervenții chirurgicale făcute de Gheorghe Burnei nu respectau nicio procedură medicală, că au fost situații în care copii operați de el au murit, dar și cazuri în care copiii au rămas cu infirmități permanente.

Anchetatorii au mai găsit la percheziții aproximativ 50 de plicuri cu bani în cărți din biblioteca de la Spitalul „Marie Curie”. Anchetatorii au informații că Gheorghe Burnei, șeful secției de Ortopedie a Spitalului "Marie Curie”, ar fi cerut sume cuprinse între 1.000 de lei și 1.000 de euro pentru o operație, potrivit unor surse judiciare, mai scrie News.ro.

Chirurgul Gheorghe Burnei este acreditat pentru transplantul de os și putea lua țesut doar de la Spitalul Colentina.  

Denunțul împotriva chirurgului Gheorghe Burnei a fost făcut în septembrie, iar cauza vizează 17 fapte de corupție comise în perioada octombrie-noiembrie, potrivit Parchetului Tribunalului București.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri.

Pe numele lui Gheorghe Burnei au fost deschise două dosare distincte, intrumentate de același procuror. Unul dintre dosare a fost deschis în urmă cu aproximativ două luni, pentru luare de mită, după ce părinții unuia dintre copiii operați de medic au făcut un denunț la Direcția Generală Anticorupție. Al doilea dosar al lui Burnei vizează acuzații de vătămare corporală gravă și tentativă de omor, au precizat surse citate de News.ro.

Pe 6 decembrie, Casa Jurnalistului a prezentat cazul unei fete, care, în urma a 11 operații efectuate de Gheorghe Burnei, de-abia se mai poate da jos din pat, după ce medicul i-ar fi implantat un dispozitiv ceramic neomologat.

Medicul Gheorghe Burnei este profesor universitar la Catedra de Chirurgie și Ortopedie Pediatrica a UMF "Carol Davila" din București și șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului „Marie Curie”.

El a realizat șase intervenții chirurgicale în premieră mondială și 22 de intervenții chirurgicale în premieră națională, potrivit prezentării sale de pe site-ul rețelei de clinici „Regina Maria”.