Sindicatul Europol susține că a primit tot mai multe sesizări din partea colegilor din țară care au atras atenția cu privire la starea deplorabilă a câinilor polițiști și a condițiilor improprii în care sunt nevoiți să trăiască și să se hrănească.

"În ultima perioadă am constatat o preocupare suspectă a ministrului Vela față de animalele abuzate, acesta ajungând chiar să adopte la sediul MAI, un câine alături de care s-a fotografiat și postat pe pagina de Facebook, anunțând că acesta va crește și va fi iubit alături de profesioniști și de prieteni", arată Sindicatul Europol într-un comunicat de presă.

Mai mult, Sindicatul critică faptul că ministrul Vela a anunțat înființarea „Poliției Animalelor”, "efectuând în acest sens, în mod pompieristic, demersuri pentru modificarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, fără a organiza și o dezbatere publică legată de acest subiect extrem de complex și de sensibil, având în vedere cele două componente ale societății românești, zona urbană și respectiv rurală". (Detalii aici)

De asemenea, polițiștii spun că preocuparea ministrului față de condițiile animalelor din România este una suspectă, întrucât până în prezent nu s-a interesat de situația animalelor de serviciu aflate în propria curte, știți voi, acei câini de serviciu, eroi devotați partenerilor lor, cu care ministrul Marcel Vela se fotografiază ori apare în conferințe de presă pentru a da bine în fața societății.

Potrivit Sindicatului Europol, polițiștii vor fi puși în situația de a sancționa deținătorii de animale pentru că nu le asigură condiții prielnice de trai, că nu sunt îngrijiți și nu beneficiază de tratamente medicale corespunzătoare, în timp ce câinii propriei instituții trăiesc în condiții mizere.

Astfel, în padocurile pentru câini din majoritatea inspectoratelor de poliție din țară nu s-a investit pentru crearea unor condiții minimale de mai bine de 25 de ani, cuștile confecționate din lemn se află în paragină, acestea sunt reparate după posibilitățile și după priceperea fiecăruia dintre colegii noștri încadrați pe funcții de conductori câini, din buzunarul propriu, deoarece șefii inspectoratelor au ridicat mereu din umeri spunând că nu au bani pentru a investi în repararea padocurilor sau pentru tratamentele medicale complexe ale câinilor.

Și dacă în Instrucțiunile MAI cu nr. 636 din 09.05.2005 privind producerea și folosirea animalelor de serviciu în structurile Ministerului Administrației și Internelor sunt prevăzute condiții minimale pentru adăpostirea câinilor de serviciu, respectiv:

-padocurile trebuie să aibă o suprafață de minim, 14 m2 și înălțime de 2 m, se confecționează din cărămidă, cu pardoseală din beton peste care se aplică o peliculă de 4-6 cm de asfalt în vederea prevenirii îmbolnăvirii. Pardoseala trebuie să fie înclinată, la baza pantei fiind practicat un jgheab în vederea colectării (dirijării) apelor reziduale sau pluviale. În lipsa materialelor pentru zidărie,  padocul se poate confecționa și din alte materiale termoizolante, iar pardoseala se asigură printr-un strat de 20-30 cm pietriș. În ambele situații va fi împrejmuit și acoperit cu plasă de sârmă în vederea prevenirii otrăvirii intenționate a câinilor, iar ușa de acces va fi asigurată cu lacăt. Pe ușa de la intrare se aplică o placă de dimensiunile 30 x 15 cm pe care sunt menționate numele câinelui, anul nașterii și numărul matricol;

-cuștile se confecționează din lemn, având următoarele dimensiuni: lungimea 1m, lățimea 0,90 m, și înălțimea de 1m, iar acoperișul va fi confecționat în două ape și ușor demontabil pentru a permite efectuarea curățeniei și dezinfecției. Intrarea în cușcă, are următoarele dimensiuni: de 30 cm lățime și 40 cm înălțime, iar pe timpul iernii va fi protejată cu o bucată de cauciuc, postav sau pânză de sac, liberă în partea de jos, în vederea prevenirii intrării zăpezii și va fi orientată către direcția din care bate vântul în mod frecvent. Pentru așternut, pe timp friguros se folosesc paiele, fânul sau talașul din lemn, care se afânează zilnic, se schimbă de fiecare dată dacă a fost udat și în mod obligatoriu o dată pe săptămână; realitatea este de fapt cea din fotografiile de mai jos, dar care nu-l interesează pe ministrul Vela deoarece nu-i va atrage capital de imagine.

 

Sindicatul Europol mai susține că padocurile și cuștile din imaginile de mai sus se află în această stare și datorită implicării promoțiilor de polițiști conductori câini care au investit banii proprii în întreținerea acestora, căci altfel, în 25 de ani, acestea ar fi dispărut complet din cauza condițiilor meteorologice, a uzurii morale și a neimplicării instituției în reabilitarea acestora.

"În aceste condiții în care bieții câini de serviciu și conductorii acestora sunt batjocoriți efectiv de ministerul care ar trebui să fie preocupat de situația lor, nu putem să nu constatăm ipocrizia fățișă prin care ni se arată un interes față de situația animalelor și considerăm aceste demersuri simple strategii de atragere a electoratului, întrucât dacă ar fi existat un interes real pentru această situație, astăzi nu ne-am fi aflat într-un real blocaj față de proiectul privind Poliția Canină, care stagnează de mai bine de 2 ani, deși a primit aprobări de la toate structurile implicate, fiind nevoie doar de o semnătură a ministrului pentru ca acesta să devină operațional", se mai arată în sursa citată.

Sindicaliștii acuză că lipsa de interes pentru operaționalizarea structurii de Poliție Canină care se putea face prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, dar și crearea unor padocuri și cuști modulare la standarde calitative așa cum există în cadrul celorlalte poliții din spațiul european, unde animalele de serviciu sunt tratate corespunzător, la propriu, nu doar declarativ.