România va primi 2,4 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 în luna martie, iar din trimestrul al doilea livrările vor fi accelerate, a spus sâmbătă premierul Florin Cîțu.

„Începând cu aprilie, și asta a fost concluzia discuțiilor cu doamna președinte, lucrurile vor demara și mai rapid, rămânem la obiectivul de a avea, Uniunea Europeană, 70% din populație la sfârșitul verii sau începutul lui septembrie”, a afirmat Cîțu, într-o conferință de presă susținută la Guvern. 

Premierul a spus că a prezentat situația din România în cursul vizitei efectuate la Bruxelles, iar oficialii europeni i-au transmis felicitări pentru cum au pregătit autoritățile române campania de vaccinare. „Am mulțumit președintelui Comisiei Europene pentru modul în care a pregătit toată această campanie, prin faptul că a început în același timp în fiecare țară, Comisia Europeană a negociat în numele tuturor pentru că altfel am fi avut probleme de ofertă a vaccinului în anumite țări”.

Cîțu a menționat că, deși au fost unele sincope, lucrurile funcționează din ce în ce mai bine.

„În martie de exemplu o să primim 2,4 milioane de doze de vaccin, un milion de la AstraZeneca, 1,2 parcă de la Pfizer și 230.000 de la Moderna. Începând cu aprilie, și asta a fost concluzia discuțiilor cu doamna președinte, lucrurile vor demara și mai rapid, rămânem la obiectivul de a avea, Uniunea Europeană, 70% din populație la sfârșitul verii sau începutul lui septembrie", a adăugat Cîțu.

Premierul a spus că a discutat și despre propunerea de a sprijini procesul de producție a vaccinului la nivel european, este un proces care are în vedere un obiectiv pe termen mediu și lung. Cîțu a menționat că Victor Costache, consilierul său onorific pe probleme de sănătate, este în legătură cu reprezentanți Comisiei pentru a discuta aspecte concrete pe această temă.

„Nu în ultimul rând, (...) au fost apreciate (...)  eforturile pe care le face România de a sprijini Republica Moldova. Și aici am spus că eforturile noastre de a vaccina populația în Uniunea Europeană sunt foarte bune, sunt binevenite, dar, dacă noi nu facem nimic pentru a-i ajuta pe cei din jurul nostru să se vaccineze, nu vom putea scăpa de pandemie” a menționat Cîțu.

Premierul a spus că vor fi și 200 noi centre de vaccinare, iar în zonele rurale vor fi utilizate centre mobile.