Florentina Furtunescu, reprezentantă a INSP, a declarat într-o conferință de presă că minorii care călătoresc alături de părinții vaccinați în țări cu risc crescut de infectare cu COVID-19 vor sta în carantină când revin în România.

”Această întrebare are un răspuns care variază în funcție de situația epidemiologică din țările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă o familie călătorește cu un copil într-o țară cu incidență ridicată a COVID-19, la întoarcerea în România copilul prezintă riscul de răspândi boala, el este un vector, de aceea el trebuie ținut în carantină timp de 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt implicațiile de natură populațională ale călătoriei”, a spus Florentina Furtunescu, întrebată ce se întâmplă cu copiii care nu se pot vaccina, dar călătoresc alături de părinți în afara țării.

Potrivit recomandărilor celor doi producători de vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană, serul Pfizer/BioNTech este recomandat pentru a fi administrat persoanelor peste 16 ani, în timp ce serul Moderna este recomandat celor peste 18 ani.

+++

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat luni o Hotărâre privind noile reglementări legate de carantina la sosirea în țară.

Astfel, sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.