Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat vineri o Hotărâre prin care relaxează restricțiile pentru cei care vin din alte state în România.

Principalele modificări, valabile în perioada 10 decembrie - 8 ianuarie:

- introducerea testului RT-PCR pentru - exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori. 

- exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală. 

- reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin  boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR. 

- eliminarea posibilității de a ieși din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR în a 8-a zi. 

De asemenea, CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat:

- în zona roșie au intrat: Finlanda și Liban;

   - în zona galbenă au intrat: 

         •   din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Armenia, Dominica, Maldive și Singapore;
         •   din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză;

- în zona verde au intrat: România, Chile și Noua Caledonie.