Ministrul de interne susține că jandarmii au acționat conform legii în timpul protestului de vineri seară din Piața Victoriei și a transmis forțelor de ordine să-și facă datoria și în timpul protestului de sâmbătă.

De asemenea, Carmen Dan a spus că președintele Klaus Iohannis a reacționat prematur, adăugând că nu președintele stabilește legalitatea acțiunilor Jandarmeriei.

„Vă asigur că toate datele deținute de MAI au fost folosite în misiunea operativă. Dacă domnul președinte a avut date în plus, mă întreb de ce nu le-a pus la dispoziție?”, a spus Carmen Dan într-o conferință de presă.

Iohannis i-a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, să-și asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situația din timpul protestelor și să prezinte un raport detaliat privind „modul în care forțele de ordine au acționat și mai ales la ordinul cui”.

Carmen Dan a spus că și-a întrerupt concediul pentru a fi vineri la minister, dar a insistat că nu a intervenit în coordonarea operațiunii.

„Nu ministrul de interne dispune măsurile Jandarmeriei sau Poliției”, a spus Carmen Dan, care a precizat însă că „instigărilor la violență li se va răspunde pe măsură”.

„Ca o apreciere generală, ce s-a petrecut aseară este foarte grav, nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a încălcat legea”, a mai spus ministrul. 

„Acțiunea nu a fost o dispută între cetățenii pașnici și jandarmi (...) Orice om normal care a urmărit evenimentele a putut observa că intervenția în forță a fost justificată de comportamentul acelor huligani (...) Huliganii agresivi s-au folosit de persoane pașnice ca scut în fața Jandarmeriei”, a susținut ministrul.

În urma ciocnirilor dintre manifestanți și forțele de intervenție vineri seară au fost rănite peste 450 de persoane, între care și 11 jandarmi.

„Având în vedere că inclusiv diseară sunt anunțate alte manifestații publice, rog participanții la aceste acțiuni să se delimiteze de tot ce înseamnă factori provocatori și instigatori la violență și cer forțelor de ordine să nu se lase intimidate de declarațiile politice și să acționeze numai în strictă conformitate cu legea.”