Carmen Uscatu, președintele Asociației „Dăruiește viață”, a fost amendată pentru că a protestat în Piața Universității față de Hexi Pharma, și-a exprimat opinii despre situația spitalelor din România și a comemorat victimele de la Colectiv.

Carmen Uscatu este una dintre persoanele care a inițiat evenimentul care a scos, la începutul lunii mai, sute de oameni în stradă, pentru a lupta împotriva Hexi Pharma și pentru a cere anchete obiective în privința dezinfectanților diluați, demisia ministrului Sănătății și pentru a comemora victimele Colectiv.

Tot ea a fost și amendată, de două ori, de căpitanul Petre Dică și plutonierul adjunct Vasile Barbu. Carmen Uscatu are de plătit, pentru cele două zile de protest-comemorare, 3.500 lei, cu toate că legea spune altceva. Amenzile nu le-a primit pe loc. Au fost scrise, de jandarmii care i-au spus că sunt acolo să îi protejeze, pe 9 mai 2016 și i-au fost trimise acasă.

Prima amendă este pentru prima zi de protest și comemorare, 6 mai 2016, iar suma este de 1.000 lei. În procesul verbal, conform organelor de poliție, Carmen Uscatu este amendată pentru că: "a organizat o adunare publică nedeclarată și neinregistrată, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația din spitalele din Romania, iar, pe timpul desfășurării acesteia, a condus activitățile participanților, dirijând acțiunile și scandările acestora. De asemenea, pe toată durata desfășurării a transmis celorlalți participanți mesaje de organizare a unor noi adunări publice, în zilele următoare”.

Cea de-a două amendă, în valoare de 2.500 lei, este pentru ziua de 7 mai, în care Carmen Uscatu: "a organizat o adunare publică nedeclarată și neînregistrată, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situația din spitalele din România, iar, pe timpul desfășurării acesteia a condus activitățile participanților, dirijând acțiunile și scandările acestora. De asemenea, pe toata durata desfășurării, a lansat invitații pentru alte acțiuni derulate în același scop”.

"În sfârșit, statul intervine ferm în cazul Hexi Pharma! Recuperează banii de la vinovați! A amendat-o cu 3.500 de lei pe Carmen Uscatu, care a protestat și, citat din Jandarmerie, și-a exprimat opinii referitoare la situația spitalelor din România. Aceleași autorități care l-au lăsat neatins 10 ani pe Condrea și dezinfectanții săi diluați îi amendează pe oamenii care au cerut o anchetă obiectivă”, titrează tolo.ro.

Carmen Uscatu a fost inițiatoarea evenimentului „Haideți să facem ceva!”, creat pe Facebook, care a adunat lumea în stradă, pe 6 și 7 mai, pentru a lupta împotriva Hexi Pharma, pentru a cere spitale curate și dezinfectate, pentru a cere demisia ministrului Sănătății de atunci, Patriciu Achimaș-Cadariu, dar și pentru a comemora victimele de la Colectiv, care au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești.

"Pe 6 mai, noi am comemorat morții din spitale și am cerut răspunderea ministrului Sănătății și o anchetă obiectivă despre diluarea dezinfectanților Hexi Pharma. Legea ne permite să manifestăm când e vorba, printre altele, de comemorări. Noi am comemorat Colectiv și ceilalți morți, cei care au pierit din cauza infecțiilor nosocomiale nedeclarate", a răspuns Carmen Uscatu, contactată de tolo.ro și întrebată dacă va plăti cele două amenzi pe care le-a primit acasă.

Mai exact, este vorba de Articolul 3 din legea 60/1991, care spune că "adunările publice al caror scop îl constituie manifestările cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum și cele care se desfășoară în exteriorul său în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat, nu trebuie declarate în prealabil".

Carmen Uscatu este președintele Asociației „Dăruiește viață”, cunoscută pentru că faptul că luptă împotriva deficiențelor din sistemul sanitar românesc.

A reușit să adune donații de milioane de euro, care au fost investite în construcția primul centru de excelență în tratarea cancerului la copii la Clinica Louis Țurcanu din Timișoara, în înființarea Centrului de Transplant Medular pentru copii de la Institutul Clinic Fundeni din București, în modernizarea și mărirea de camere sterile a compartimentului de transplant medular adulți de la Institutul Clinic Fundeni din București.

De construirea și dotarea a 5 camere sterile în cadrul sectiei de hematologie a Spitalului Universitar de Urgență din București, în marirea capacitatății secției de Neonatologie a Maternității Polizu, principalul centru de îngrijire a prematurilor din România, achiziționând aparatură performantă și incubatoare și a schimbat legea privind bolnavii ce aveau nevoie de tratament în strainatate s-a ocupat tot ea.

"– Ce faceți în continuare?

– Ce am făcut pînă acum. Noi am spus de multă vreme că, în multe situații, bolnavii nu mor de cancer, ci de infecții nosocomiale. Cazul Hexi Pharma nu a fost decât confimarea dureroasă a acestei realități. Vom continua să strângem bani și să finanțăm camere sterile în spitale. Am făcut asta la Spitalul de Oncologie, vom continua să o facem!", a răspuns Carmen Uscatu pentru tolo.ro.

Carmen Uscatu va contesta cele două amenzi.

"Voi fi reprezentată probono în instanță, pentru că voi depune contestație la aceste amenzi. Este un domn avocat care și-a oferit sprijinul, în caz de necesitate, dinainte de eveniment iar acum a revenit cu oferta", a scris ea, pe Facebook.