„În societatea actuală ești pus la colț doar pentru că ai culoarea pielii un pic mai închisă, și ochii un pic mai mari și părul negru. Ești pus la colț înainte să deschizi gura”, spune Cătălina Olteanu, membru CNCD, într-un interviu acordat PressHub.

Înainte de a deveni în acest an membru al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Cătălina Olteanu a activat în domeniul societății civile, militând pentru drepturile comunităților rome și pentru respectarea drepturilor omului. 

Ea a povestit în interviu despre experiența creșterii fără „supereroi”, adică fără modele de succes, de etnie romă, și de crearea comunității profesioniștilor romi Likerom, o inițiativă a Fundației Agenția Împreună, creată pentru a prezenta poveștile unor profesioniști și pentru a inspira comunitatea în a da exemple pozitive generației următoare.   

„Să spui că ești medic și să te pui pe o platformă, să spui că ești jandarm și să te pui pe o platformă online, cu fața ta, în care ești menționat ca rom, asta înseamnă curaj”, punctează Cătălina Olteanu.

Iar ea speră că această inițiativă să strîngă cât mai mulți oameni. 

„Îmi doresc să existe comunități de romi profesioniști, îmi doresc ca oamenii să vadă și aceste comunități și tinerii care vin din urmă să se uite la acești oameni și să spună eu vreau să fiu ca...., cineva care este de etnie romă”, a mai spus Cătălina Olteanu.

Vedeți mai jos întreg interviul acordat PressHub